lauantai 22. huhtikuuta 2023

Toikan linnuille Lintukoto Nuutajärvelle

 

Kiwilinnut. Kuva: Timo Kauppila / Nuutajärven kulttuurisäätiö.

Lasilintunäyttelyn suunnitelmia esittelevä pienoisnäyttely avautui Lasikylässä 18.5.2023. Lintukodon on tavoitteena avautua kokonaisuudessaan yleisölle alkuvuodesta 2024.

Nuutajärven Lasikylä täyttää tänä vuonna 230 vuotta.
Juhlavuoden kunniaksi Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö on rakentamassa kylään Oiva Toikan lasilintujen kokoelmaa, Lintukotoa.

- Toikan linnut syntyivät aikoinaan Nuutajärvellä, ja niitä puhallettiin kylässä yli 40 vuotta. Hankkeen tarkoitus on luoda lintujen keräilijöille, lasiharrastajille ja matkailijoille pysyvästi esillä oleva kokonaisuus, joka edustaa mahdollisimman laajasti Toikan rakastettuja lintuja, kertoo taiteilija Markku Salo, joka on mukana suunnittelemassa hankkeen toteutusta.

 

Uivelo ja Pikku-uivelo. Kuva: Timo Kauppila / Nuutajärven kulttuurisäätiö.


- Valmistuessaan Lintukoto vahvistaa entisestään Nuutajärven Lasikylän asemaa kansainvälisesti kiinnostavana vierailukohteena, jatkaa Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön puheenjohtaja Jussi Toikka.

Lintukoto on kunnianosoitus juhlavuottaan viettävälle Lasikylälle ja kaikille lasitehtaalla sen perustamisvuodesta 1793 työskennelleille työntekijöille.

Säätiö on aloittanut lintujen keräämisen, ja yhtenä keräysmuotona on lintujen lahjoittamismahdollisuus säätiölle kotipesän aineistoksi. Ensimmäiset linnut on jo lahjoitettu.

 

Kuva: www.nuutajarvi.fi


Lintukodon suunnitelmia esittelevä pienoisnäyttely on nähtävillä Nuutajärven Lasikylän Paja-rakennuksessa 18.5.2023 alkaen, jolloin samassa tilassa avautuu myös monimateriaalinen KUUMA KYLÄ -juhlanäyttely. Lintukodon on tavoitteena avautua kokonaisuudessaan yleisölle vuoden 2024 alkupuolella.

Oiva Toikka aloitti vakituisen työskentelyn suunnittelijana Nuutajärvellä 1963. Ensimmäiset linnut olivat Sieppoja, joiden valmistus alkoi 1972. Nuutajärven lasitehdas suljettiin 2014, jolloin tuotanto siirrettiin Iittalaan. Vuonna 1931 syntynyt Oiva Toikka kuoli 2019.

 

Ohjeet lahjoittajalle löytyvät netistä: https://nuutajarvi.fi/ajankohtaista/lintukoto

 

Lasikylässä vietetään tänään lauantaina 22.4. Nuutajärvi tutuksi –päivää, jonka ohjelma löytyy netistä: https://nuutajarvi.fi/ajankohtaista/nuutajarvi-tutuksi-paiva-22-4-2023

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti