torstai 20. huhtikuuta 2023

Karhulan miniatyyripullo

 

Karhulan lasitehtaan valmistama pienikokoinen olutpullo.


Hiihtokausi alkaa olla lopuillaan jo Pohjois-Suomessakin, mutta vielä voi ihailla teemaan sopivaa muistoesinettä. Karhulan latu ry (https://www.karhulanlatu.net/) on Suomen latu ry:n paikallisyhdistys eteläisessä Kymenlaaksossa. 1960-luvulla Karhula oli kansanhiihdossa aktiivisimpien paikkakuntien joukossa. Nykyään Karhula on osa Kotkaa, mutta paikkakunnan nimi elää vielä esim. yhdistysten nimissä: Naisten korisliigassa Peli-Karhut on voiton päässä mestaruudesta ja seuraava matsi pelataan perjantaina 21.4.

 

Pullon kyljen ”etiketissä” lukee: Suomen ladun XVII leiripäivät 1974 – karhulan latu. Keskellä on yhdistyksen logo eli karhu, jolla on pipo päässä.


Karhulan lasitehdas valmisti aikanaan miniatyyrikokoisia, eli noin 8 cm:n korkuisia, olutpulloja ruskeasta lasista ja virvoitusjuomapulloja värittömästä lasista. Yleisimmin niiden kyljessä on jonkin Ahlströmin konserniin kuuluneen tehtaan tai sen tuotteen logo, mutta myös virvoitusjuomavalmistajan nimellä varustettuja on nähty. Lisäksi on tällaisia tiettyyn tapahtumaan liittyviä versioita. Pullossa on korkin tilalla sirotinkansi ja näitä on voinut käyttää sokerin, suolan tai muun mausteen annosteluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti