perjantai 28. huhtikuuta 2023

Art deco –parfyymipullo

 

Tässä art deco –pullossa on myyty ranskalaista Miracle-hajuvettä, jota valmisti Lentheric.

1900-luvun alkupuolella Keski-Euroopassa tehtiin hyvin veistoksellisia parfyymipulloja, joissa osassa pullon valmistuskustannus (ainakin nykyisillä työn hinnoilla) on ehkä ollut suurempi kuin sisällön arvo. Varsinkin entisen Böömin eli nykyisen Tšekin alueella on osattu valmistaa upeita parfyymipulloja, tällä google-haulla löytyy mestarillisia esimerkkejä: ” art deco perfume bottle bohemia”.

 


Oheinen vanha art deco –pullo on paljon yksikertaisempi, mutta ehkä juuri siksi se viehättää pohjoismaisen muotoilun ystävää. Pullo on pieni: korkeus tulpan kanssa on 6 cm ja leveys on 8 cm.

 

Pullon paksuus on 25 mm.


Sen pohjassa on muotista tulleet tekstit: Lentheric ja Paris – France. Ensimmäinen kertoo valmistajan nimen, joka on yrityksen perustajan, Guillaume Lenthéricin, sukunimi. Hän aloitti parfyymien valmistamisen Pariisissa 1875 ja yhtiöksi toimintamuoto muuttui 1924. Yhtiö toimii edelleen, vaikka omistajat ovat vuosien saatossa vaihtuneet useampaan kertaan. Se on yksi vanhimpia yhä toimivia parfyymien valmistajia.

Tämä parfyymipullo todisti taas, että pieni mitättömältä tuntuva lasiesine voi osoittautua mielenkiintoiseksi, kun alkaa selvittää sen historiaa.



 

Amerikassa kaikki on suurempaa ja siellä tällaisesta vintage-parfyymipullosta saatetaan pyytää tyhjänä jopa 450 US-dollaria. Paljonkohan täällä Suomessa tällaisesta voisi saada?



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti