sunnuntai 16. huhtikuuta 2023

Tommi Ketonen: Lasin monet kasvot

 


 Helsinkiläinen lasitaiteilija Tommi Ketonen (s.1970) on erikoistunut uniikkeihin graal-tekniikalla tehtyihin massiivisiin lasiveistoksiin. Ketonen suunnittelee ja tekee veistosten kaikki työvaiheet itse.

Värikylläiset, usein naiskasvoja sisälleen kätkevät veistokset ovat muodoiltaan orgaanisia ja omintakeiselta tyyliltään tunnistettavia.

 

Kellosepän ammattitaito ja kultasepän taidot näyttäytyvät tiettynä tinkimättömyytenä ja tarkkuutena lasitaiteen tekemisessä. Tatuointiartistin tausta puolestaan tuo eräänlaista ennakkoluulottomuutta värien käyttöön ja sulan lasimassa käsittelyyn sekä kuva-aiheiden visuaalisuuteen. Tältä taustalta vuonna 2009 lasin pariin astuneen ja luomisvimmaansa lasiveistoksiin kanavoivan Ketosen moniulotteisina välittyvissä töissä saattaa syntyä pop-taiteeseen ja eri aikakausiin viittaavia mielleyhtymiä.

 

Tähän näyttelyyn on valikoitunut pääasiassa femiinejä kasvoja ja piirteitä kuvaavia aiheita joissa on saatu herätettyä henkiin sielukkuutta ja persoonaa. Paksuissa esineissä ja orgaanisissa muodoissa lasin optiikka sekä lasin ja valon eläminen on ainutlaatuista herättäen esineiden sisällä olevat kuvat henkiin valaistuksesta ja tarkastelukulmasta riippuen.


Ketosen tapa luoda esineitä keskittyy ensisijaisesti siihen, mikä häntä itseään viehättää ja mikä herättää oman huomion ilman varsinaisia esikuvia. Lasin tekeminen hytissä on vapaata mutta varsin fyysistä, kun taas kuvan työstäminen aihioon on pikkutarkkaa johon uppoutua tuntikausiksi, -molemmat vaiheet omalla tavallaan kiehtovia. Yleinen nautinto lasin tekemisessä kaikkine työvaiheineen on hänelle tärkeä osa luomisprosessia.
Värien kerrokset ja kietoutuminen toisiinsa ovat jokaisessa veistoksessa ainutkertaiset luoden taustan ja inspiraation kylmätyöstetyille kuvioille lasin sisällä (kaiverrus ja hiekkapuhallus).


Viimeisessä työvaiheessa lasimassan ollessa sulaa veistoksen uloin pintakerros ohjaillaan lopulliseen muotoonsa gravitaation ja pyörimisliikkeen avulla ilman työkalujen tai käden kosketusta. Näin aikaansaatu vapaa orgaaninen muoto saa esteettisen luonnollisenkauniin muotonsa ja koko teokseen vaikuttavan optiikkansa. Tämä yksilöllisyys näkyy jokaisessa kappaleessa, -vastaavanlaisten kopioiden tekeminen on mahdotonta.
Yhden veistoksen työstäminen kestää teknisesti minimissään viikon useista jäähdytyksistä ja lämmön nostatuksista johtuen ollen äärimmäisen herkkä pienimmillekin häiriötekijöille prosessissa. Käytännössä aikaa kuluu kuitenkin kuukausia alkaen ajatuksesta ja ideasta päätyen valmiiseen veistokseen kaikkine työvaiheineen. 

 

LASIN MONET KASVOT
12.4.­­ - 30.4.2023

Galleria ARS Longa,
Annankatu 12, Helsinki
Ti-pe 12-17
La-su 12-16 
Ma suljettu

 

Lähde: https://arslonga.fi/

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti