sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Lasimuseossa keskusteltiin Nanny Stillistä

 

Paneelikeskustelua pystyi seuraamaan paikallaan istuen tai näyttelyvitriinejä katselleen.


Suomen lasimuseossa Riihimäellä järjestettiin eilen paneelikeskustelu liittyen esillä olevaan Nanny Stillin näyttelyyn. Moderaattorina toimi Villa Gyllenbergin amanuenssi sekä taidekriitikko Sofia Simelius ja panelistaina suomalaisen lasimuotoilun asiantuntija Kaisa Koivisto, lasimuseon amanuenssi Hanna Kivelä, keräilijä Marko Jylli ja Purppura-Antiikin kauppias Pertti Mäkelä.

 

Hanna Kivelä, Pertti Mäkelä, Sofia Simelus, Kaisa Koivisto ja Marko Jylli.

Nanny Still valmistui Taideteollisen keskuskoulun metallitaiteen osastolta 1949 ja silloin hän myös aloitti Riihimäen Lasin muotoilijana. Hän suunnitteli kaunista arkitavaraa eli käyttölasia, mutta myös taide-esineitä. Osa esineistä on käytännöllisiä, kuten esimerkiksi Viiru-sarja tai Harlekiini-lasien jalkalaatan nostettu reuna estämässä viinitippaa valumasta pöytäliinalle, mutta esimerkiksi Harlekiini-sarjan sokerikko ja kermakko korkean jalan päässä ovat hieman epäkäytännölliset.

 

Pertti Mäkelä neuvoi hankkimaan sellaisia esineitä, joiden katselu tuottaa elämyksiä, eikä pidä yrittää arvata minkä esineiden rahallinen arvo mahdollisesti tulisi nousemaan, siis tunteella eikä järjellä.

Marko Jylli kuvasi lasinkeräilyn olevan ensisijaisesti tietojen hankkimista ja taustojen selvittämistä.


Värikkyys on leimallista Stillin tuotannossa ja hän oli Riihimäen lasin tuotteliain muotoilija, kunnes Riihimäen Lasi lopetti suupuhalletun lasin valmistamisen 1976 ja silloin myös kaikkien muotoilijoiden työsuhteet päättyivät. Tämän jälkeen hän muotoili lasiesineitä, Humppilan lasitehtaalle, Studiolasille ja Rosenthalille. Keramikkaa hän suunnitteli Cerabelille ja Heinrich Porzellanille, aterimia ja paistinpannuja Hackmanille, koruja Kultakeskukselle sekä valaisimia Raak Lichtarchitectuurille ja Val St. Lambertille.

 

Nanny Still: Lumitähti-sarjan esineitä.


Lasimuseossa esillä olevaan Still life –näyttelyyn on lainattu esineitä kuudeltatoista keräilijältä museon omien esineiden lisäksi.

Panellikeskustelua pystyi seuraamaan myös striimin välityksellä ja sen tallenne on katsottavissa 2 viikon ajan lasimuseon Youtube-kanavalla: https://www.youtube.com/watch?v=fwOcC1MPJgo

 

Lasimuseon striimaustiimi työssään.


Yleisöopastuksia Still Life -näyttelyyn sunnuntaisin

Tutustu yleisöopastuksella Still Life – Nanny Stillin lasi, muotoilu ja taide -näyttelyyn. Yleisöopastuksia pidetään avajaisviikonlopun sunnuntaista 12.2.2023 lähtien aina parillisten viikkojen sunnuntaisin klo 12.00. 

Yleisöopastuksella tutustutaan yleistajuisesti näyttelyn esineisiin ja taustoihin. Opastuksen kesto noin 30 minuuttia ja se sisältyy pääsylipun hintaan. Opastukset alkavat Still -näyttelytilasta, museon 2. kerroksen suuresta salista.

Jäljellä olevat Still Life-näyttelyn sunnuntain yleisöopastukset:

26.3. klo 12.00
9.4. klo 12.00
23.4. klo 12.00

Etualalla Nanny Stillin Triennaali vuodelta 1955.


Nanny Still: Pajazzo-sarjan versioita.


Nanny Still: Ametisti- ja Ilmapallo –sarjojen esineitä vasemmalla ja takana.


Nanny Still: Harlekiini-sarjaa.


Etuvasemmalla olevan kannellisen maljan kantena on sokerikon kupera kansi, kun pitäisi olla saman mallinen kuin oikeanpuoleisessa maljassa.


Nanny Still: Tsarina-sarjaa

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti