tiistai 4. lokakuuta 2022

Kuvia taideteollisuusnäyttelystä 1933

 


Sana ”taideteollisuus” korvataan nykyään yleisesti lainasanalla design, vaikka tuo suomenkielinen termi kuvaa kohdettaan paremmin. Suomessa on järjestetty taideteollisuusnäyttelyitä vuodesta 1881 alkaen ja niitä järjesti Taideteollisuusyhdistys, jonka ansiota on myös Ateneumin rakentaminen. Suomen Taideteollisuusyhdistys ja Koristetaiteilijain liitto Ornamo aloittivat vuosinäyttelyiden järjestämisen 1929. Näyttelyitä on järjestetty Taidehallissa ja oheiset kuvat ovat vuoden 1933 tapahtumasta. Oma koti –lehti on julkaissut aukeaman kuvakoosteen esillä olleista esineitä. Lehden valinnat ja tekstin on tehnyt arkkitehti ja muotoilija Elna Kiljander, joka on myös osallistunut taideteollisuusnäyttelyiden suunnitteluun. Lasiesineet ovat saaneet lehdessä näkyvyyttä hyvin.

Parhaillaan on Taidehallissa esillä Aino ja Alvar Aallon muotoilemia taideteollisuusesineitä.

Gunnar Finne tunnetaan paremmin kuvanveistäjänä kuin lasimuotoilijana. Elna Kiljander oli hänen kanssaan naimisissa 1918–1926.


Aino ja Alvar Aallon muotoilema Riihimäen kukka. 1934 Kiljander perusti Marianne Strengellin kanssa Koti–Hemmet-sisustusliikkeen, joka myi muun muassa Alvar Aallon suunnittelemia huonekaluja jo ennen kuin ensimmäinen Artek-liike avattiin 1936.


Runar Engbom on ollut vahvasti esillä Taideteollisuusnäyttelyssä 1933. Hän muotoili myös useita lasiesineitä: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2012/05/runar-engblom-unohdettu-monitaituri.html


Gunnel Gustafsson-Nyman on suunnitellut makuuhuoneen sisustuksen näyttelyyn.


Otava julkaisi Oma Koti –lehteä lyhyen aikaa 1932–1934. Tämän jälkeen se sulautettiin Kotiliesi -lehteen. Kansikuvan on maalannut Martta Wendelin.


 

1 kommentti:

  1. Ompa mielenkiintoinen artikkeli Oma Koti lehdessä. Esim. Gunnar Finnen tuotanko on kovin tuntematonta.

    VastaaPoista