perjantai 10. kesäkuuta 2022

Suomalaisen lasin vuosikirja 2022 ilmestyy 11.6.

 

Suomalaisen lasin vuosikirjan 2022 kannessa on yksityiskohta Björn Weckströmin Lasimiehestä.

Suomen lasimuseon ystävät ry julkaisee vuosikirjan Lasipäivänä 11.6. Riihimäellä. Tämä on jo 9. vuosi, kun kirja ilmestyy. Lasivuosikirja on nelivärinen ja laajasti kuvitettu tietoteos, jossa on 164 sivua kannet mukaan lukien. Aikaisempien vuosien tapaan kirjassa on artikkeleita vanhasta ja uudesta suomalaisesta lasista sekä Suomen lasimuseon ja SLMY:n toimintakertomukset.

 

Björn Weckström tunnetaan parhaiten koruistaan ja pronssiveistoksistaan, mutta hän on tehnyt myös mittavan uran lasitaiteilijana. Suomalaisen lasin vuosikirjassa 2022 on laaja artikkeli hänen lasiteoksistaan.


Suomen lasimuseon ystävät –yhdistyksen jäsenet saavat vuosikirjan jäsenetuna noutamalla kirjan Lasipäivänä 11.6. yhdistyksen info-pöydästä museon sisäänkäynnin vierestä. Jäsenmaksun pitää olla maksettuna 31.5. mennessä ja jäsenkortti pitää esittää kirjaa noudettaessa. Lasipäivän jälkeen kirjan voi noutaa lasimuseon lipunmyynnistä ja myöhemmin Helsingissä Astialiisan myymälästä ja Turussa Fifty-Sixty:n liikkeestä.

 

Iittala on valmistanut lasista mosaiikkipaloja ja tämä osa tehtaan tuotannosta on vähemmän tunnettua. Suomalaisen lasin vuosikirja 2022 valottaa tätä historiaa.


Yhdistyksen jäsenet voivat myös ostaa 15.6. mennessä vuosikirjalle postituksen ilmoittamaansa osoitteeseen kotimaassa. Tarkemmat tiedot löytyvät SLMY:n toukokuun jäsentiedotteesta.

 

Kohteita, joissa on käytetty Iittalan lasimosaiikkia.


SLMY:n infopöydässä voi liittyä jäseneksi ja maksamalla jäsenmaksun paikan päällä saa kirjan heti mukaansa.

Suomalaisen lasin vuosikirjan 2022 voi myös ostaa lasimuseon myymälästä ja myöhemmin myös muutamasta muusta myyntipisteestä.

Dalle de verre on Suomessa lähes tuntematon lasitaideteosten valmistustekniikka.

Kuhmoisissa on Suomen kirkkotaiteen lasiteosten aarre, jonka on tehnyt Jaakko Somersalo Dalla de verre –tekniikalla. Jouni Kopsa on restauroinut tuon Ylösnousemus –teoksen.


Valkoiset lasiesineet muistuttavat joskus enemmän posliinista valmistetuilta kuin lasisilta.


Jussis Glas on yksi niistä yrityksistä, joita syntyi Riihimäen Lasin lopettaessa suupuhalletun lasin valmistuksen 1976. Melko laajan tuotannon omaavan yrityksen vaiheita kuvataan Suomalaisen lasin vuosikirjassa 2022.


Myös Gaij Tereschatoffin yrittäjäura sai alkunsa Riihimäen Lasin suupuhalletun lasin valmistuksen lopettamisesta. Vuodesta 1977 Studiolasi Oy toimi Pertunmaan Kuortissa ja tämän vuosituhannen puolella lasinpuhallus on jatkunut Lasiruusu Oy:ssä Puumalassa.


Tiivis paketti Timo Sarpanevan tuotannosta jäsentää hänen teoksiaan Suomen lasimuseon perusnäyttelyssä.


Suomen lasimuseon ystävät ry tukee suomalaisen nykylasin tekijöitä mm. esittelemällä vuosikirjassa viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistettuja uusia lasiteoksia. Tässä Tommi Ketosen, Jalmari Falckin ja Jukka Viuhan teoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti