keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Aino Marsio-Aalto, Alvarin varjosta


Kotkan Sunilassa avautuu huomenna yleisölle Aino Aallon tuotantoa esittelevä näyttely, joka esineet ovat Aalto-keräilijä Pertti Männistön kokoelmasta. Alvar Aalto suunnitteli 1930-luvulla Sunilan tuotantolaitoksen, henkilökunnan asuinrakennukset sekä yleisiä rakennuksia alueelle. Aino Marsio-Aalto oli myös koulutukseltaan arkkitehti ja he työskentelivät yhdessä omassa toimistossaan, eikä tiedossa ole miten laajasti Aino osallistui näiden rakennusten suunnitteluun. Se tiedetään, että hän teki rakennusten sisustussuunnitelmat, mutta niitä ei ilmeisesti toteutettu täysin hänen suunnitelmiensa mukaisti.

 


Parhaiten Aino Aallon itsenäisistä suunnittelutöistä tunnetaan hänen lasiesineensä. Jo vuonna 2004 Alvar Aalto museon julkaisemassa kirjassa ”Aino Aalto” tuotiin esille hänen merkitystään sekä itsenäisenä suunnittelijana että miehensä työparina, mutta kuitenkin hän on yhä ollut miehensä varjossa. Tämä näyttely tekee osaltaan tunnetuksi Aino Marsio-Aallon omaa tuotantoa.

Näyttely on esillä entisessä Sunila Oy:n tehtaanjohtajan asunnossa, Kantolassa 16.6.–31.7.: https://www.sunilakantola.fi/

Oheiset kuvat on otettu tänään näyttelyn avajaisista.

Aalto-keräilijä Pertti Männistö oikealla.Männistön puoliso Kirsti Toikka esiintyi tilaisuudessa.

Kantolan yläkerrassa on Sunilan alueen arkkitehtipiirustus.


Yläkerran sisustus on tehty pitkälti Alvar Aallon muotoilemilla huonekaluilla ja valaisimilla.


Entinen Sunila Oy:n tehtaanjohtajan asuintalo Kantola on nykyään Kotkan kaupungin omistuksessa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti