tiistai 2. heinäkuuta 2019

Tunnistusapua kaivataan: Iittalan maljakko ?


 
Maljakon korkeus on 210 mm 
ja halkaisija 65mm.

Blogin lukija lähetti kuvia maljakosta, jonka hän olettaa olevan Iittalassa valmistettu, koska on syntynyt siellä ja lapsuudenkodissa esine on ollut niin kauan kuin hän muistaa. oletus on, että se olisi tehty 1950- tai 60-luvulla. Tunnistaako joku blogin lukija esineen?

Maljakon pohja.

Maljakko ylösalaisin.


Tapio Wirkkalan tuotantoa esittelevässä Ajattelevat kädet 
–kirjassa ei ole valokuvia kaikista hänen suunnittelemistaan 
esineistä, mutta tällainen piirroskuva on maljakosta 3788. 
Sen yläosa on kirjan mukaan koristeltu hiomalla, mutta
lasitehdaspaikkakuntien kodeista löytyy esineitä, jotka 
vaikuttavat siltä, että ne on otettu tuotantolinjalta kesken-
eräisinä.
Voisiko kysyjän maljakko olla Iittalassa tehty Tapio 
Wirkkalan maljakko 3788 ilman hiontakoristeluja?

3 kommenttia:

 1. En osaa sanoa.Mitä numerosarja tarkoittaa yleensäkin näissä lasiesineissä? On varmaankin mahdollista, että se on otettu tuotantolinjalta.Siihen aikaan se oli varmaankin aika tavallista. Onko ko.maljakolla muuta kuin kurjositeetti arvo? Joka tapuksessa oli hieno saada tietoa esineen historiasta. T:Kari

  VastaaPoista
 2. Jokaisella Iittalan lasitehtaan tuotteella on nelinumeroinen mallinumero. Jotkut ovat joskus luulleet, että jokainen esine olisi yksilöllisesti numeroitu, mutta niin asia ei ole. Jotkut esineet, joita on valmistettu vain pieni määrä on voitu numeroida samaan tapaan kuin grafiikan vedokset eli esim. 78/100, jolloin kysessä olisi 78. esine sadan esineen valmistusmäärästä.

  Läheskään kaikilla lasiesineillä ei ole mitään nimeä, pelkästään mallinumero. Joillekin esineille ihmiset ovat jälkeenpäin keksineet nimet, johon tekijä tai valmistaja ei ole mitenkään osallinen, esim. Hongellin hattu.

  Kyllä tuolla maljakollasi on rahallistakin arvoa. En muista nähneeni sellaista myytävänä aikoihin, joten tämän hetken käypää markkinahintaa en tiedä, mutta Designlasin hintakirja vuonna 2005 antaa silloiseksi referenssihinnaksi 252 euroa. Sen jälkeen hinnat ovat muuttuneet, joidenkin esineiden ovat nousseet, joidenkin laskeneet.

  VastaaPoista
 3. Designlasin hintakirjan hinta oli siis valmiille hiontakoristellulle ja signeeratulle versiolle. Tuo kuvassa näkyvä hiomaton version lienee alle sen. Toisaalta joku Wirkkala-keräilijä voi olla kovinkin kiinnostunut tällaisesta.

  VastaaPoista