perjantai 12. heinäkuuta 2019

Klasista musiikkia - Nuutajärvi lasisoi lauantaina 13.7. klo 11 – 17





Nuutajärven Lasikylässä Urjalassa soivat musiikki ja lasi lauantaina 13. heinäkuuta 2019. Vanhojen rakennusten eri saleissa palataan muutaman tunnin ajaksi tehtaan alkuaikojen 1790-luvun suosikkisäveliin, mutta iloisen päivän aikana kuullaan myös kansanmusiikkia ja oman aikamme iskelmää. Päivä alkaa kahdella tapahtumalla, jotka sopivat erityisesti lapsiperheille. Lasin ja musiikin lisäksi kuullaan myös luontoasiaa sekä nautitaan hyvää ruokaa.
Nuutajärvi Lasisoi! -päivän taiteellinen johtaja, kapellimestari-laulaja Johanna Almark kertoo innostuneensa Lasikylän vanhasta miljööstä, joka suorastaan kutsuu musiikkia keskelle taidelasia. Hän pitää eri salien tunnelmasta sekä erityisesti akustiikoista, jotka sopivat erilaisille musiikkityyleille. Hän on itse saanut seurata taidelasin valmistamista ja on iloinen, että muutamat paikan päällä valmistuneista taidelasiteoksista pääsevät myös soimaan, kun niitä käytetään konserteissa soittimina. Almark puhuukin lasista ikään kuin kiinteäksi muuttuneena musiikkina. Vannahallissa ja Vanhan hytin hallissa sävelet soivat keskellä Nuutajärven ”Why Not – suomalais-amerikkalaista taidelasia” -kesänäyttelyn suuria lasiesineitä, jolloin lasilla on myös tärkeä akustinen merkitys musiikin kuuluvuudelle.



Ami Aspelund tunnelmoi lasiteosten keskellä
Johanna Almark on pyytänyt mukaan ensimmäiseen Nuutajärvi lasisoi! -tapahtumaan ammattimuusikkoystäviään aina Ami Aspelundista alkaen. Ami on Suomen tunnetuimpia viihdemuusikoita, jonka Moninainen-showssa (klo 15 Vanhan hytin hallissa) kuullaan komea musiikkivalikoima 1970-luvun hiteistä folkiin, jazzahduksista bluesiin ja koskettavien runojen sävellyksiin, Amin ainutlaatuisesti tulkitsemana. Akaalla asuvan harmonikan mestarin Markku Lepistön Johanna tapasi sattumalta Toijalan rautatieasemalla, jossa nämä viimeksi opiskeluaikoinaan tavanneet muusikot nousivat junan eri vaunuista. Tällöin syntyi ajatus Markun tulemisesta Nuutajärvelle – hänet muistetaan myös Urjalan viime vuoden Kesätoriurkukonserttisarjasta, jossa hän musisoi Mikko Heleniuksen kanssa. Johanna Almarkinkin ääntä kuullaan päivän aikaan muutamaan otteeseen.


1790-luvun kamaripopmusiikkia
Mukana eri konserteissa on myös Suomen kamarimusiikkiseuran soittajia, jotka esittävät sen ajan popmusiikkia Lasitehtaan perustamisen eli vuoden 1790 lähiajoilta. Seura kokoaa niin ammattimuusikot kuin lahjakkaat harrastajat musisoimaan ja konsertoimaan 1700- ja 1800-luvun tapaan – joka valitettavasti on omana aikanamme päässyt unohtumaan. Seuran vierailun vetää Nuutajärven kartanosta tuttu Erkki Koponen, joka itse soittaa viulua. Seuran pianistivieraana on Ari Harenko, joka hoitaa myös konserttien flyygelin kuljetukset.

Nuutajärvi lasisoi! alkaa kahdella perhetapahtumalla. Ensiksi Hiomossa klo 11 tutustutaan elämään 1790-luvulla ennen kännykkää tai pleikkaria sekä opitaan sitten Vannahallissa Henrica Fagerlundin johdolla, mitä kaikkea voi tehdä kontrabassolla ja tanssitangolla. Kansainvälisten kilpailujen tankotanssin huippunimi kutsuu lapset kokeilemaan tätä kuntoilumuotonakin suosittua lajia musisoinnin jälkeen.

Klo 13 nautitaan Kahvila + Keittiö Sylvin lounasta makoisan klassisen musiikin kera.  Klo 14 vieraillaan Lasitehtaan musiikkisalongissa (Hiomo) kuuntelemassa Lasitehtaan syntyajan suosikkisäveltäjien Haydnin Josephin, Mozartin Wolfgangin ja Beethovenin Ludwigin popsävelmiä - niin, kun Nuutajärven väki alkoi tehdä lasia, toiset värkkäsivät Wienissä musiikkia.

Klo 15 alkaa Vanhan hytin hallissa, upeiden lasiveistosten keskellä, Ami Aspelundin tunnettu Moninainen-show, jossa mukana ovat pianisti Henrik Wikström sekä Henrica Fagerlund kontrabassoineen. Päivän päätteeksi Sylvissä lasisoijammailevat 
kaikki tapahtuman taiteilijat maukkaan Opera Buffa -ruokabuffetin äärellä.

Tasatunnein alkavien ohjelmien välillä vietetään eri puolilla Lasikylää vielä pieniä musiikkihetkiä. Päivän aikana puhutaan myös luonnosta, kun Nuuta-, Ruta- ja Kortejärven suojeluyhdistys ry esittelee Nuutajärven puhdistusprojektiaan. Lasipajat ja myymälät ovat avoinna tapahtuman ajan.

Lasisoinnin isäntänä on Urjalan musiikinystävät ry:n puheenjohtaja, säveltäjä-toimittaja Tero-Pekka Henell.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti