keskiviikko 10. heinäkuuta 2019

Sarpanevan Finlandia-sarjan uniikkejaHelsingin Sanomissa 9.7.1969 julkaistu uutinen Iittalassa 
valmistettavista uniikeista Finlandia-sarjan taidelasiesineistä.


Helsingin Sanomat julkaisi eilen ”50-vuotta sitten” –palstallaan uutisen Iittalassa valmistetuista Finlandia-sarjan maljakoista, jotka presidentti Kekkonen vei valtiovierailullaan lahjaksi kuningatar Elisabethille ja kuningataräidille.

Uutisen on kirjoittanut silloinen Hesarin Hämeenlinnan toimittaja Jyrki Maunula ja kuvan on ottanut Arvo Granholm, joka kuvasi myös Iittalalle ja muille yrityksille tuote- ja muita pr-kuvia. Myöhemmin hän hankki myös elokuvauskaluston ja kuvasi Ylelle mm. uutis- ja urheilujuttuja.

Erikoista jutussa on tieto, jonka mukaan tätä esinettä tehtiin 12 kappaletta, ”mutta vain kaksi kelpuutetaan. Muut särjetään ja upotetaan Äimäjärven pohjaan, sillä mallia ei aiota myyntiin.”

Suomen lasimuseon kokoelmassa 
on melko samanlaiselta näyttävä esine.

Kyösti Kakkonen Collection on julkaissut 2015 kirjan Timo Sarpaneva –taidetta lasista, joka liittyi näyttelyyn Suomen lasimuseossa. Pääosa tuon näyttelyn esineistä oli Kakkosen kokoelmasta, mutta tämä hyvin samanlainen esine kuin  Britannian kuninkaallisille suunniteltu malli on Suomen lasimuseon kokoelmasta.

Kirjan tiedoissa sanotaan, että se on muotoiltu 1964 ja valmistettu Iittalassa 1970 lahjaksi Riihimäen lasi Oy:lle sen täyttäessä 60-vuotta. Näinköhän ihan kaikkia ei upotettukaan Äimäjärven pohjaan vuonna 1969 ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti