maanantai 31. joulukuuta 2018

Hyvää uutta vuotta 2019 !


Riihimäen Lasin Taivaan urut –kristallimaljakot:
oikealla on 200 mm:n korkuinen ja isompi on
275 mm:n korkuinen.
 
Riihimäen lasi valmisti Taivaan urut –nimisiä maljakkoja vuosina 1949–1964, mutta mitä Taivaan uruilla tarkoitetaan ja mitä tuo maljakon kylkeen kaiverrettu koristekuvio esittää? Revontulet voisi olla yksi vaihtoehto, niidenhän on joskus sanottu ”laulavan” ja niiden ääniä on pystytty myös tallentamaan:
https://yle.fi/uutiset/3-9199652
 

275 mm:n korkuisessa maljakossa
on viisi tällaista kuviosarjaa rinnakkain.
Pienempään on mahtunut neljä.
 
Tänään uudenvuodenaattona taivas täyttyy keinotekoisesta väriloisteesta ja ääniäkin kuullaan enemmän kuin tarpeeksi. Espoossa kokeillaan ilotulituksen vaihtoehdoksi lasernäytöstä, mutta se ei ole tiedossa liittyykö siihen myös äänitehosteita tai musiikkia:
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9caa9636-6f71-40c5-909f-99d7cda172da
https://yle.fi/uutiset/3-10572395
 
Toivottavasti kokeilu onnistuu, sillä olisihan se monella tapaa mielekkäämpi vaihtoehto ääni- ja kemikaalisaasteen sekä turvallisuuden vuoksi, lisäksi olisi taloudellisempaa, kun ei tarvitsisi ampua rahaa taivaalle.

Maljakon jalusta on fasetoitu.


Taivaan urut on esitetty Riihimäen lasi kuvastoissa anonyyminä esineenä, mutta sitä on yleisesti pidetty Aimo Okkolinin suunnittelemana. Yleensä niissä ei ole signeerausta, mutta Lasipäivän 2017 huutokaupassa oli yksilö, joka oli signeerattu ”Riihimäen Lasi Oy Aimo Okkolin”. Mutta signeerausten todistusvoimahan on heikentynyt, kun liikkeellä on niin paljon jälkikäteen esineisiin lisättyjä signeerauksia.


Vuonna 1951 kuvastossa on ollut kolme kokovaihtoehtoa tästä kristallimaljakosta: 200 mm, 275 mm ja 355 mm. Käsityönä tehdyn esineen kaikki versiot eivät aina ole ihan näiden mittojen mukaisia tai sitten eri aikoina on valmistettu muitakin korkeusvaihtoehtoja. Tuo kaksi vuotta sitten huutokaupattu oli 230 mm:n korkuinen ja 2011 Lasipäivän huutokaupassa myytiin 270 mm:n korkuinen versio.
https://www.suomenlasimuseonystavat.fi/aiempien-lasipaivien-huutokauppaluettelot

 
Taivaan urut ovat hyviä käyttömaljakoita:
niiden kristallimassa tuo painollaan vakautta
ja maljakko pysyy hyvin pystyssä, vaikka
kukka-asetelma ei olisikaan ihan symmetrinen.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti