lauantai 1. joulukuuta 2018

Jorma Vennolan Tiu


Jorma Vennolan muotoilema Tiu-munakuppi
alkuperäisrasian kera.
 
Jorma Vennolan muotoilema Tiu-munakuppi oli Iittalan tuotannossa 1979–1987. Se on sympaattinen käyttöesine, jota voi käyttää myös koristeena.

Vuonna 1943 syntynyt Vennola on koulutukseltaan teollinen muotoilija ja hän aloitti työuransa harjoittelijana Oraksella 1969. Yhdysvalloissa hän oli 5 vuotta lelusuunnittelijana. Lasin lisäksi Vennola on suunnitellut mm. Oraksen hanoja, kotitalouskoneita ja traktoreita. Vuoden teolliseksi muotoilijaksi hänet nimettiin 1990 ja Kaj Franck –muotoilupalkinnon hän sai vuonna 1999.

Munakupissa on Iittalan kolmion muotoinen liikemerkki.
 
Lasinkeräilijät tunnistavat hänen muotoilemistaan esineistä ainakin Paula-lasiston, Kuusi-ja Koivu-lasisarjat, Iittalan kylä –kristalliesineet sekä Kaveri-lasit, joissa yhdistyy lasi ja muovi. Iittalalle hän on muotoillut myös useita paperipainoja ja tuikkukynttilä-astioita.

”Kauneus ja estetiikka eivät saa koskaan ohittaa käytännöllisyyttä” on Vennola sanonut Turun Sanomien haastattelussa vuonna 2005 puhuttaessa Oraksen hanojen suunnittelusta. Hän on siis funktionalisti.

Esineen kupin pohjan kohdalla on kaksi ilmakuplaa,
jotka tuntuvat kuuluvan asiaan, vaikkeivat ehkä
olekaan tarkoituksella tehtyjä. 

Enää ei Vennolan suunnittelemia esineitä ole Iittalan tuotannossa, eikä kenenkään muunkaan muotoilemaa munakuppia valmisteta Iittalassa.
 
Tiu ei enää ole mittayksikkönä arkikäytössä; sitähän käytettiin vain kananmunien lukumäärän mittana ja se tarkoitti kahtakymmentä munaa.

Tiu-munakupin korkeus on 2,7 cm,
leveys 8,5 cm x 7 cm, paino 230 g.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti