sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Paremmat lasit pöytään juhlakaudella


Tässä on Sirkku Kumela-Lehtosen
suunnittelemia Sirkku-sarjan esineitä.
 
Jouluna on varmaan joissain juhlapöydissä nautittu alkoholia ja silloin on kaivettu kaapista ne paremmat lasit käyttöön. Huomenna ja ylihuomenna niitä laseja ehkä taas tarvitaan, kun juhlitaan vuoden vaihtumista.
 
1900-luvun alkupuolella oli varakkaissa talouksissa laajoja lasistoja, esimerkiksi Riihimäen lasin valmistamassa HE-astiastossa (HE=Henry Ericsson) oli mm. 3 erilaista viini- ja viinakarahvia, kaadin, jalallisia laseja 14 kokoa ja 4 erikokoista juomalasia. Tuskin kukaan tietää mitä eroa on sherry-, madeira- ja portviinilaseilla. Nykyään vain hyvin harva tarvitsee näille erilaiset lasit. HE-astiaston vaihtoehtojen määrää tehdas lisäsi sillä, että niistä valmistettiin erilaisilla kaiverrusmalleilla koristeltuja versioita.

Aivan 1940-luvun lopulla Göran Hongell suunnitteli Iittalalle Aarne-lasiston, johon kuului enää vain 4 lasia: viinalasi 4 cl, cocktail-lasi 8 cl, viinilasi 12 cl ja olutlasi 25 cl. Sarja sai 1954 kultamitalin Milanon triennaalissa ja se hyväksyttiin MoMA:n kokoelmaan. Vähemmän voi siis olla enemmän.

Myöhemmin sarjaan kuitenkin lisättiin on the rocks –lasi 20 cl, punaviinilasi 25 cl, sampanjalasi 18 cl ja grogilasi 32 cl.

Kumelan valmistamaa Sirkku-sarjaa.
 
Sirkku Kumela-Lehtosen muotoilema nimikkosarja Sirkku-lasisto tuli Kumelan lasitehtaan tuotantoon 1960 ja sitä valmistettiin pitkälle 1970-lukua. Sitä on valmistettu kahdella erilaisella kaiverruskoristelulla, joista yleisempi esiintyy oheisissa kuvissa. Sarjaan kuuluu lasien lisäksi jalallinen kannu sekä sokerikko-kermakko. Vuoden 1964 tuoteluettelossa on seuraavat lasit: viinalasi 4 cl, sherrylasi 4 cl, madeiralasi 6 cl, cocktaillasi 8 cl, punaviinilasi 12 cl, valkoviinilasi 12 cl, olutlasi 20 cl, shampanjalasi 15 cl, maitolasi 20 cl, vesilasi 12 cl, grogilasi 30 cl.
 
Ainakin valkoviinilasia on valmistettu vihreällä jalkaosalla ja sellaisen kuva on julkaistu tässä blogissa:
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2016/02/sirkku-kumelan-lasia-riihimaen.html

Sirkku-lasin kauniisti kaartuva jalka.
 
Oheisissa kuvissa Sirkku-lasien jalkaosan muoto on kauniisti kaartuva. Keväällä 2016 oli Riihimäen kirjastossa esillä Sirkku Kumela-Lehtosen näyttely, jossa oli esillä myös Sirkku-laseja, mutta niiden jalkaosan yläpäässä on pallomainen paksunnos ja siitä alaspäin jalka on melko suora (kuva 17/21):
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2016/03/kuvia-sirkku-kumelan-nayttelysta.html

Sirkku-lasiston yleisempi kaiverruskoristelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti