sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Juhlakynttilät Festivoihin


Timo Sarpanevan Festivo-kynttilänjalkoja –
tässä kaikki 8 kokoversiota.
Lisäksi on olemassa kaksisolmuinen juhlaversio.
 
Nyt on se aika vuodesta, kun kynttilöitä poltetaan eniten ja Festivo lienee se tunnetuin ja yleisin suomalainen kynttilänjalka. Timo Sarpaneva suunnitteli Festivo-kynttilänjalat 1966 ja niitä on valmistettu kahdeksaa eri kokoa eli solmuja on niissä 1–8 kappaletta. Mallien korkeudet ovat: 80, 120, 150, 180, 215, 245, 280, 315 mm. Värittömien lisäksi ainakin noita pienimpiä kokoja on valmistettu sinisinä. Myös opaalinvalkoisia kokeilukappaleita on päässyt ulos tehtaalta, samoin sellaisia, joissa on jokin lievä värivirhe. Keltaisia ja muitakin värikkäitä yksilöitä on olemassa, mutta epäselvää on missä ne on valmistettu. Kuva keltaisesta yksilöstä löytyy Keltainen kahvipannu –blogista ja blogitekstin mukaan keltaisia Festivoja on valmistettu pääsiäismyyntiin 1993:

http://keltainenkahvipannu.blogspot.com/2016/10/uusia-valontuojia-ja-muita.html


 

Timo Sarpanevan ”Veljeskuntakuntalasi”,
josta Festivot saivat alkunsa.
Kuvakaappaus Sarpaneva Design´in facebook-
sivustolta.

 
Alun perin Timo Sarpaneva suunnitteli kaveriporukalleen, ”Veljeskunnalle”, ison viinilasin, jonka sääri oli kolmisolmuinen valettu osa ison puumuottiin puhalletun maljan alla. Ylihyttimestari Reino Löflundin ehdotuksesta säärestä kehitettiin kynttilänjalka, ensin kolmisolmuisena. Katso Marjatta Sarpanevan kertoma Festivon syntytarina facebook-videona:
 
 
Jo muutama vuosi sitten Festivoja oli valmistettu 15 miljoonaa kappaletta.


 
Aiheesta on julkaistu aikaisemmin tässä blogissa:

http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2015/12/punertavia-festivo-kynttilanjalkoja.html

2 kommenttia:

  1. Minulla on 3 noita sarpanevan kynttilän jalkoja, niissä on singneeraus ts, erään mummon tytärantoi ne mulle ilmisisks, ei arvannut että ne on keräily harvinaisuuksia, haluaisin koko sarajan nyt, mutta mistä ? tiedätkö ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä löytyy käytettyinä todella runsaasti kirpputoreilta, vanhan tavaran myyntitapahtumissa, vanhan tavaran kaupoissa sekä erilaisilla netin kauppapaikoilla, esim. huuto.net + tori.fi + monet facebook-ryhmät.

      Poista