keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Ryttylän apteekkipurkki


Oheinen bakeliittikansinen lääke-
purkki on Ryttylän lasitehtaan
valmistama ilmeisesti 1950-luvulla.
 
Takavuosina apteekkikäyttöön on valmistettu paljon erilaisia lasiesineitä. Tietääkö joku keräilijän, joka olisi keräillyt nimenomaan apteekkilasia?

Netistä löytyi Juha Ollilan sivusto, josta löytyy tietoa apteekkipulloista ja –purkeista: https://www.juhaollila.net/apteekkipullot-arvon-maaritys

Netistä löytyi myös tieto, että Sonkajärvellä toimii kansainvälinen pullomuseo. Ilmeisesti kunta vastaa museon toiminnasta, ainakin museon nettisivut ovat kunnan sivustolla: http://www.sonkajarvi.fi/Suomeksi/Palvelut/Kirjasto,-kulttuuri-ja-kansalaisopisto/Museot/Kansainvalinen-Pullomuseo


 
Aikanaan apteekkarit valmistivat itse lääkkeet apteekeissaan ennen kuin lääketeollisuus alkoi vastata valtaosasta lääkevalmisteista. Vanhimmat Suomesta löytyneet apteekkilasiesineet ovat tuontitavaraa Ruotsista, Virosta, Venäjältä ja Saksasta.

1700-luvun jälkipuoliskolla Somerolla toimineen Åvikin lasitehtaan tuoteluetteloissa on runsaasti apteekkikäyttöön tarkoitettuja lasiesineitä.


Bakeliittikannen alla on sanat Made in Suomi Finland.
 
Ryttylän lasitehdas toimi Hausjärven Ryttylässä 1920 – 1961 ja tehdas valmisti alkuvaiheessa nimenomaan apteekkilasia ja pulloja. Tehtaan tuotteet on usein merkitty massaleimalla RYTTYLÄ tai Ry. 1930-luvulla tehdas työllisti noin 250 henkilöä. Pullojen ohella valmistettiin erilaista talouslasitavaraa kuten maljakoita, juomalaseja, sokerikkoja, kermakkoja, kannuja, juustokupuja, karahveja ja vateja. Vuonna 1937 tehtaan omistajaksi tuli Riihimäen lasi, jonka tytäryhtiönä tehdas toimi vuoteen 1941 saakka. Lasinvalmistuksen päätyttyä Riihimäen Lasin konserniin kuulunut Riihimäen Muovi toimi tehtaan kiinteistössä.
Ryttylän lasitehtaasta löytyy tietoa netistä: https://www.akiranta.com/72Purkin tilavuus on 200 ml eli 2 desiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti