torstai 3. toukokuuta 2018

Nuutajärven voirasia


Nuutajärven lasitehtaan vanha voiastia.
 
Voita myytiin irtotavarana ihan yleisesti 1960-luvulla kaupoissa ja paikoitellen vielä 70-luvullakin. Maaseudulla voita käytiin ostamassa maataloista. Kotona sitten paketista otettiin vähän kerrallaan voirasiaan tarjolle ruokapöytään. Tämän vuoksi kaikkien lasitehtaiden tuotevalikoimiin on kuulunut erilaisia astioita voin tarjoiluun.

Sen verran vanhasta esineestä on kysymys, että tehtaan
nimestä on massaleimassa vain ruotsinkielinen versio.
Myöhemmin käytettiin merkintää ”Notsjö Nuutajärvi”.
 
Nuutajärven lasitehtaan ensimmäisestä tuotekuvasto/hinnastosta tehdas teetti näköispainoksen vuonna 1969. Tuo kuvasto on julkaistu alun perin 1882 nimellä ”Hinta-luettelo Nuutajärven teoksille”. Tuo suomenkielinen nimi oli etusivun alareunassa, kun pääotsikkona oli ”Priskurant öfver Notsjö glassbruks  tillverkningar”. Esineiden nimet ovat vain ruotsiksi. Tuossa kuvastossa on vain yhden puristelasisena valmistetun voirasian kuva nimellä ”smörask”. Sen verran samaan näköä on sen ja oheisissa kuvissa näkyvän astian välillä, että kysymys lienee tuon vanhan mallin evoluutioversiosta.

Voiastian alaosan halkaisija on 16 cm
ja yläosan halkaisija on 12 cm.
 
Vanhoja Nuutajärven lasitehtaan luetteloita on liikkeellä sen verran vähän, ettei ole löytynyt tietoa minkä ajankohdan mallista on kysymys.

2 kommenttia:

  1. vanhoja muotteja käytettiin niin kauan kuin mahdollista eli ei tehty uutta muottia vain tehtaan suomenkielisen nimen lisäykseksi. Voi astia voi siis olla vaikka -50 luvulta.

    VastaaPoista
  2. Hieno voirasia. Voi piti ottaa lämpöiseen, kun olis ollut hankala levittää leivän päälle.
    Muistan hyvin lapsuudestani, mutta ei meillä noin hienoa rasiaa ollut, tassiin vaan pantiin.

    VastaaPoista