torstai 31. toukokuuta 2018

Ikuinen jää - Merja Castrénin lasitaidetta


Merja Castrén: Ikuinen jää.
Kuva: Galleria Mafka&Alakoski.
 
Kevään vaihtuessa kesäksi galleria Mafka&Alakoskella on auennut muotoilija Merja Castrénin lasitaidenäyttely Ikuinen jää, joka herättelee meitä kaikkia pohtimaan luontosuhdettamme. Luonto on kautta aikain ollut niin taiteen kuin muotoilun saralla yksi suurimmista inspiraation lähteistä. Nyt ilmastonmuutoksen seurauksena napajäätiköt sulavat – ikuinen jää katoaa.

"Tavoitteenani on tuoda ihailtavaksi jään kosketus, joka toivottavasti myös koskettaa katsojaa itseään - Teoksillani haluan jälleen herätellä ilmoille kysymyksen, mitä voisimme asialle tehdä."
- Merja Castrén

Merja Castrén: Jään kosketus.
Kuva: Galleria Mafka&Alakoski.

Merja Castrén: Yksityiskohta teoksesta Jään matka.
Kuva: Galleria Mafka&Alakoski.
 
Muotoilija Merja Castrén valmistui vuosi sitten, kesällä 2017 lasi- ja keramiikkamuotoilun linjalta Hämeen ammattikorkeakoulusta. Hän on kotoisin Espoosta, mutta toinen koti, sydäntä lähellä oleva paikka on Kaamasessa, Lapin tuntureilla. Siellä häntä kiehtoo karuus, upea keskiyön aurinko ja tunturissa vaeltavat kulkijat.

Muotoilija Merja Castrén ja Ikuinen jää –näyttelyn
esineitä. Kuva: Galleria Mafka&Alakoski.
 
Ikuisen jään teemaa tutkitaan näyttelyssä teoksilla, joissa yhdistyvät sekä taiteellinen, visuaalinen merkitys että funktionaalinen käyttötarkoitus: Esillä on esimerkiksi maljakoita ja tarjoiluastioita. Samalla teokset ilmentävät jään eri ominaisuuksia ja muotoja kuten ikuisen jään raitoja, halkeamia, jäävuoren huippuja, sen eri värejä tai kuplia sen sisällä. Teoksissa onkin käytetty useita erilaisia tekniikoita pintojen ja yksityiskohtien luomiseen.

Ikuinen jää –näyttelyn esineet on valmistettu
Mafka&Alakosken lasistudiolla Riihimäellä.
Kuva: Galleria Mafka&Alakoski.

Merja Castrén ja Kari Alakoski lasihytissä.
Kuva: Galleria Mafka&Alakoski.

Lasissa Castrénia kiinnostavat sen optiset ominaisuudet, heijasteet ja muotoilun mahdollisuudet: ”Lasi on arvonsa tunteva, kaunis ja herkkä. Lasiin saa muotoiltua erilaisia avaruuksia ja tiloja, jotka kommunikoivat katsojan kanssa hyvin eri tavalla kuin esimerkiksi keramiikassa.”

Muotoilijatapaamiset torstaina 7.6. ja lauantaina 9.6.

Pääset tutustumaan lasitaidenäyttelyyn itse muotoilija Merja Castrénin esittelemänä torstaina 7.6. kello 16 - 18 ja lauantaina 9.6. kello 12 - 14.
Muotoilijatapaamisiin ei tarvitse ennakkoon ilmoittautua, voi vain poiketa paikalle.
 
Merja Castrén: Ikuinen jää
29.5. - 19.6.2018
Galleria Mafka&Alakoski
Iso Roobertinkatu 19, Helsinki


Merja Castrén: Meditaatiopalloja.
Kuva: Galleria Mafka&Alakoski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti