torstai 24. toukokuuta 2018

Maanpuolustajan maljaTapio Wirkkalan muotoilema Maan-
puolustajan malja –niminen lasi.
 
Oheiset Iittalan lasit aiheuttivat ihmetystä: Kuusi isohkoa lasia Iittalan laatikossa ja mukana lappu, joka kertoo lasin nimeksi Maanpuolustajan malja sekä lasien ja pakkauksen suunnittelijaksi Tapio Wirkkalan. Laseissa on Iittalan merkki. Netistä löytyi yksi maininta Maanpuolustajan maljasta vauva.fi –sivustolta, siinä sanotaan lasin kyljessä olevan heraldinen tunnus, mutta näissä laseissa on tunnus tullut muotista lasien pohjaan.
Näitä on kuulemma valmistettu muutamaa eri kokoa – tietääkö joku enemmän?

Lasit olivat myytävänä Suomen kasarmin aarteet –liikkeessä Hämeenlinnassa.


LISÄYS 24.5.:


Blogin lukijalta tuli viesti, että designlasi.com –sivustolla löytyi lisää tietoa: http://www.designlasi.com/forum/mielenkiintoinen-lasi
 
Ja sieltä varsinaiseen tietolähteeseen eli Tapio Wirkkala – Ajattelevat kädet –kirjaan, missä tilaustyöt onkin eri kohdassa kuin muut lasiesineet. Sivuilla 326 ja 327 löytyvät piirroskuvat kahdesta lasista:

Grogilasi 2900-273, korkeus 110 mm, pyörittäen puhallettu lasi, sinetti kyljessä. Tilaajana on ollut Maanpuolustuksen Tuki ry, Iittala 26.7.1965 ja
Grogilasi 2900-274 / 2900-275, korkeus 110 mm, pyörittäen puhallettu lasi, pohjassa reserviupseerimerkki /reservialiupseerimerkki. Tilaaja Maanpuolustuksen Tuki ry, Iittala 1.9.1965.
Se sinetti on siis sama merkki kuin toisessakin lasissa. Laseilla ei kirjassa ole nimeä. Laseista ei myöskään ole ilmoitettu tilavuutta, ainoastaan korkeus - näyttävät kuvissa saman kokoisilta. Nämä 2900-numerot ovat tilaustöiden numeroita, miksi toisella on kaksi numeroa, ehkä sen mukaan onko pohjassa reserviupseerimerkki vai reservialiupseerimerkki?

  


Laseissa on i-lasin punaiset merkit lasin
alareunassa, kun yleensä ne on sijoitettu
lasin yläreunaan.


Heraldinen ruusuke lasin pohjassa.


Pakkauksen kansi
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti