maanantai 27. marraskuuta 2017

Uutta filigraanilasia Nuutajärveltä vanhojen mestareiden johdolla


Mestaripuhaltajat ryhmäkuvassa Nuutajärvellä.
 
Nuutajärven Lasikylässä starttaa marras-joulukuun vaihteessa lasialan ammattilaisille sekä lasista inspiroituneille taiteilijoille, suunnittelijoille ja muotoilijoille suunnattu Lasiakatemia, jonka ydintä on osaamisen jakaminen, lasin mahdollisuuksien testaaminen ja tekniikan hiominen huippuunsa. Lasiakatemia on keskeinen osa koko suomalaista lasialaa palvelevaa NEW FINNISH GLASS -kehittämishanketta, jonka Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö on käynnistänyt alan toimintaedellytysten parantamiseksi. Projektia tukee Suomen Kulttuurirahasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö ja se toteutetaan yhteistyössä Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutuksen ja Suomen Lasimuseon kanssa.

Ensimmäisellä Lasiakatemia-jaksolla (27.11.–2.12.2017) perehdytään filigraanitekniikkaan mestaripuhaltaja Jaakko Liikasen sekä Kaj Franckin verstakossa aikoinaan työskennelleiden mestaripuhaltajien Eelis Kankaisen, Taisto Sundellin ja Matti Räsäsen johdolla. Viikon aikana nähdään demoja, työskennellään hytissä ja mentorointiklinikoilla, kuullaan alustuksia ja luentoja sekä käydään keskusteluja. Yleisö on tervetullut seuraamaan työskentelyä maanantaina 27.11., jolloin Suomen lasimuseon johtaja Kaisa Koivisto luennoi filigraanilasista klo 9.30. Vanhojen mestareiden filigraaninvalmistusdemoa voi seurata Ammattiopisto Tavastian lasihytissä klo 12–13.


Lasiakatemian filigraaniviikon kaikille avoin ohjelma:


ma 27.11.

klo 9.30–11.00 LUENTO: "Venetsia ja filigraani", Suomen Lasimuseon intendentti Kaisa Koivisto (Galleria Kivimuuri / Kahvila + Keittiö Sylvi)
klo 11–12 Lounas
klo 12.00–13.00 DEMO 1: Perinteisen filigraanin tekeminen, mestaripuhaltajat Jaakko Liikanen ja "Franckin pojat" Eelis Kankainen, Taisto Sundell, Matti Räsänen (Ammattiopisto Tavastian lasihytti)
klo 13.00–14.00 KAHVIA JA KESKUSTELUA: Kerttu Nurminen, Marja-Leena Salo, Jaakko Liikanen, Eelis Kankinen, Taisto Sundell, Matti Räsänen (Galleria Kivimuuri / Kahvila + Keittiö Sylvi)

pe 1.12.

DEMO 2: Uutta filigraania, mestaripuhaltajat Jaakko Liikanen ja "Franckin pojat" Eelis Kankainen, Taisto Sundell, Matti Räsänen (Ammattiopisto Tavastian lasihytti)

Tiistaista torstaihin Lasiakatemiassa keskitytään hytti- ja mentorointityöskentelyyn. Osallistujien, Franck'ien ja Jaska Liikasen työskentelyä on mahdollista seurata Ammattiopisto Tavastian lasihytissä tuolloin klo 9–15.
 
 
KENELLE TARKOITETTU

- Lasinpuhaltajille, lasitaiteilijoille, muotoilijoille ja suunnittelijoille, jotka työskentelevät lasin parissa ja taiteilijoille ja suunnittelijoille, jotka tuntevat vetoa lasia kohtaan

LASIAKATEMIAVIIKKO SISÄLTÄÄ

- Demoja, hyttityöskentelyä ja mentorointia vanhempien mestareiden johdolla
- Ideoiden kehittelyä ja prosessointia yhdessä ryhmän kanssa
- Asumisen ja ruokailut Nuutajärvellä filigraaniviikon aikana
- Luentoja, keskusteluja ja verkostoitumista

TYÖT JA TULOKSET

- Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiöllä on oikeus valita teoksia säätiön kokoelmiin
- Protot/esineet voidaan asettaa näytteille viikon aikana tai sen päätteeksi
- Lasiakatemiaan osallistumisesta laaditaan raportti, jota käytetään toimintamuotojen jatkokehittämiseen

Lasiakatemia toimii tulevaisuudessa kansainvälisenä oppimisverstakkona sekä residenssi- ja osaamiskeskuksena. Se tarjoaa mahdollisuuden koti- ja ulkomaisille lasitaiteilijoille sekä lasista materiaalina inspiroituneille muiden alojen taiteilijoille kehittää osaamistaan huipputasolle kokeilemalla ja testaamalla lasin ulottuvuuksia tiiviissä keskinäistä osaamista vahvistavassa vuorovaikutuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti