sunnuntai 27. elokuuta 2017

Kirja Kauklahden lasista on ilmestynyt


Kauklahden lasitehtaasta kertovan kirjan ja näyttelyn
nimi on Lasin aika. Kirjan kannessa on lähikuva
Helena Tynellin muotoilemasta Lintupuu –lautasesta
tai laakeasta maljasta. Esine eräs tehtaan
hienoimmista tuotteista.
 
Espoon kaupunginmuseossa, näyttelykeskus WeeGee:ssä avautui jo yli vuosi sitten kauan odotettu Kauklahden lasitehtaan historiaa ja tuotantoa esittelevä näyttely. Vielä pidempään on jouduttu odottamaan näyttelyn julkaisua, joka on ilmestynyt elokuun puolivälissä. Itse näyttely on avoinna enää ensi sunnuntaihin 03.9. asti, mikä on sääli kirjan myyntiä ajatellen. Päätöspäivänä näyttelyssä on yleisöopastus kello 14:00 – 15:00.

Kirjan sisällysluettelon vieressä on näyttely-
julisteessakin nähtyjä puristelasisia pikkulautasia.
 
Kauklahden lasitehtaan historiasta ja sen tuotannosta kertova julkaisu on usean vuoden tutkimustuloksena syntynyt aiheen ensimmäinen perusteos. Kauniisti kuvitettu kirja on myös upea katsaus suomalaisen lasiteollisuuden historiaan. Aikalaiskuvitus tehdasmiljööstä ja tehtaan arjesta houkuttaa lukijan uppoutumaan lasinpuhalluksen saloihin ja eläytymään tehtaalaisten arkeen. Innokkaalle kuvien selailijalle teos antaa visuaalisen kokonaiselämyksen taidokkaiden esinekuvien ja graafisen ulkoasunsa ansiosta.

Monelle tulee ensimmäiseksi mieleen maalatut lasi-
esineet, kun mainitaan Kauklahden lasitehtaan nimi.

Kirjan tekstit ovat Espoon kaupunginmuseon kokoelmapäällikkö Pirkko Sillanpään, Lahden historiallisen museon amanuenssi Ilkka Kuhasen ja Suomen lasimuseot vt. johtaja Kaisa Koiviston käsialaa. Graafinen ulkoasu on Elina Nuolivaaran.

Puristelasiesineet olivat Kauklahden päätuotteita.
 
Kauklahden lasitehdas toimi vuosina 1923 – 1952 Espoon Kauklahdessa ja jo varhaisessa vaiheessa siitä tuli Riihimäen Lasin tytäryhtiö. Kauklahdessa lasitehtaasta kasvoi alueensa merkittävä työllistäjä ja lasiesineiden valmistaja. Tehtaan tuotteista tunnetaan parhaiten maalatut maljakot, mutta tehdas oli myös suurin valaistuslasin tuottaja maassamme 1930- ja 1940-luvuilla. Edelleenkin tehdasrakennus muistuttaa Kauklahdessa menneistä ajoista.

Valaistuslasin valmistajana Kauklahti oli maankuulu.
Lasin aika -julkaisu sisältää runsaan kuvallisen esineluettelon, jossa on mukana osa Espoon kaupunginmuseon laajasta lähes 800 esineen Kauklahti-kokoelmasta. Kattavasta lasisanastosta selviävät sanat pintti, potti ja puntteli, sekä muut lasialan erikoistermit jotka esiintyvät teoksessa. Lasin aika on hieno teos lahjaksi, se sopii keräilijälle ja tutkijalle, lasialan harrastajalle ja ammattilaiselle. Kolmikielinen (suomi, ruotsi ja englanti) teos on julkaistu myös kansainvälistä keräilijä- ja harrastajakuntaa ajatellen.

Kauklahdessa puhallettiin hienoja kristalliesineitä, joita
koristeltiin eturivin kaivertajien toteuttamilla kuvilla.

Myös maalaamalla koristeltujen esineiden ryhmässä
oli tavanomaisten abstraktien maljakkokoristelujen
lisäksi tällaisia lahjakkaiden taitelijoiden lasitauluja.

2 kommenttia:

  1. Pari virhettä olen näkevinäni sivulla 168 puristelasilautasten tuotenumeroissa, jos Riihimäen aikaisempia hinnastoja/kuvastoja on uskominen. Puristelasisen Lautasen 6221, 22 cm pitäisi mielestäni olla laakea 6224. Ja puristelasisen Tarjoilulautasen 6200-6201, 23 cm numeroiden pitäisi olla 6222-6223. Samalla sivulla 168 on numerot 6200-6201 jo merkitty ihan toiselle lautaselle eli "Kehrälle" - kuten kuuluukin.

    VastaaPoista
  2. Todella upea kirja. Kattava lista kuvineen joiden perusteella löysin kirpputorilta 6 kpl punssimukeja sekä yhden Grogilasin . Vuoden 1938/39 valmistetut "lahja" mukit ja lasin. Kiitos.

    VastaaPoista