tiistai 8. elokuuta 2017

Helkaman Lumimies Humppilasta


Humppilan lasitehtaan valmistama
Helkama-Forsteen tilaustyö Lumimies.
Etelä-Euroopassa vaivaa parhaillaan
Lucifer-helle, mutta meillä Suomessa
taitaa vieläkin vaikuttaa Lumimiehen henki.
 
Monialainen sukuyhtiö Helkama toi 1950-luvulla maahan kodinkoneita, mutta omien jääkaappien valmistuksen yritys aloitti Hangossa 1960-luvulla. 1975 Helkama osti vuodesta 1961 Forssassa toimineen Forste Oy:n ja Helkama-Forsteen nimellä alettiin valmistaa Helkama ja Lumimies –nimisiä kylmälaitteita. Yritys oli Suomen viimeinen kotikäyttöön tarkoitettuja kylmälaitteita valmistanut yritys. Muitakin entisiä kotimaisia kodinkoneiden tuotemerkkejä on ollut vielä markkinoilla, mutta laitteet on jo pitkään valmistettu ulkomailla.

Helkama-Forsteen tuotannollinen toiminta Suomessa loppui 2007, kun tuotanto siirrettiin Unkariin ja Venäjälle. Samalla kuluttajalaitteet jäivät pois valikoimasta.

Sympaattisen näköinen jätti, eikä lainkaan
niin pelottava kuin Himalajan lumimies Jeti,
vaikka yhdennäköisyyttä onkin.
 
Helkama-Forsteen entisissä tiloissa ja osin sen entisin työntekijöiden voimin kylmälaitteiden valmistusta jatkaa Coolcenter Forssa Oy. Yritys valmistaa mm. erikoiskylmälaitteita, kylmäkaappeja, lääkejääkaappeja, lääkkeiden kylmäsäilytyksiä, kylmävitriinejä, räätälöityjä WineQueen-viinikaappeja, koneikkoja sekä räätälöityjä viininsäilytysratkaisuja pääasiassa ammattilaiskäyttöön.

Humppila on Forssan naapurikunta, joten on ollut luonnollista, että Lumimies-liikelahjat on teetetty Humppilan lasitehtaalla. Muotiin valamalla valmistettu raskas Lumimies-lasiesine on noin 20,5 senttiä korkea.

Graafinen versio Helkaman Lumimiehestä.

2 kommenttia:

  1. Onkohan tämmösellä mitään arvoa?

    VastaaPoista
  2. Niitä on valmistettu kahta kokoa, isommasta voi saada 20-30 euroa ja pienempi voi jäänee max. 20 euroon.

    VastaaPoista