sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Suomi saa tänään pokaalin


Göran Hongellin muotoilemat maljakot palkintomaljoina paikkakunnan
urheilukilpailuihin todennäköisesti Karhulan lasitehtaan lahjoittamina.
 
Suomen jääkiekkomaajoukkue selvitti itsensä eilen hienolla työllä MM-kisojen loppuotteluun, joka pelataan tänään klo 21 alkaen. Saavutuksen kunniaksi ohessa kuva vanhoista palkintopokaaleista, jotka on valmistettu lasista. Kyseessä Göran Hongellin muotoilema kristallimalja, jonka korkeus on 145 mm ja suuaukon halkaisija on 90 mm. Tämä astia on muuten sama kuin Hongellin Vapauden malja, mutta sen suuaukko on 10 mm suurempi.
 
Värittömästä kristallista tehdyssä on kaiverrus Karhulan juoksu 1947 ja toisella puolella 1 P. 1000m yli 35 v. Sinisessä on teksti Karhulan malja 1946 II P. B-sarja.
 
Kymin kunnan teollisuustaajama Karhula erotettiin omaksi kauppalaksi 1951, kun Kotkan kaupunki oli erotettu jo 1879. Vuonna 1977 tehtiin ”kolmen koon yhdistäminen”, kun Kymi ja Karhula liitettiin Kotkaan. Haapasaaren kunta oli liitetty Kotkaan jo 1974.
 
Karhula oli perinteinen patruunavetoinen yhdyskunta, jossa paikkakunnan suurin työnantaja osallistui yhteisön toiminnan rahoitukseen monella sektorilla verojen maksun lisäksi. Nykyään sitä kai sanottaisiin firman yhteiskuntavastuuksi. Karhula Osakeyhtiö rakensi omalle maalleen urheilukentän ja sponsoroi muutenkin vuonna 1893 perustetun urheiluseura Karhulan Katajaisten toimintaa. Urheiluseuran omistaman Seuratalo Sampon rakentamista Karhulan tehtaiden johto tuki myös vahvasti.
Karhulassa onkin jaettu vuosikymmenten aikana valtaisa määrä tehtaan tuotteita erilaisina palkintoina, joista tämä parivaljakko on esimerkkinä.
 

Maljat ovat melkein samanlaiset kuin Vapauden malja
–aiheisella hiontakuviolla varustetut.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti