lauantai 3. toukokuuta 2014

Alkon 60-vuotislahjapakkaus


Kenkälaatikkoa muistuttava Alkon 60-vuotislahjapakkaus.
 
Kun tämä vapun aika on monilla alkoholipitoinen ja nyt kalenteri vielä toi joillekin neljän päivän vapaaputken, niin on aikaa ihailla Alkon tuotantoa. Oy Alkoholiike Ab perustettiin, kun kieltolaki kumottiin Suomessa vuonna 1932 lain oltua voimassa vuodesta 1919.

Ensimmäiset Alkot avattiin 5.4.32 kello 10, mikä on helppo muistaa: 5-4-3-2-1-0. Myymälöitä oli aluksi 58 kappaletta eli kaikissa kaupungeissa ja Rovaniemen kauppalassa. Saman vuoden lopussa pitkäripaisia oli jo 94.

Lahjapakkaus sisältää Pöytäviina- ja Arrakkipunssipullot sekä vuoden 1933 hinnaston näköispainoksen.

Oheinen lahjapakkaus on vuodelta 1992 ja siinä on mukana vuoden 1933 hinnaston näköispainos. Aluksi myynnissä oli oluita lukuun ottamatta vain ulkomaisia juomia. Alkon ensimmäinen oma tuote eli Pöytäviina tuli myyntiin 24.4.1932. Syksyllä 1932 alettiin pullottaa leikattua viskiä eli Viskiviinaa ja leikattua konjakkia eli Jaloviinaa. Saman vuoden lopulla alettiin valmistaa Arrakkipunssia, Vinettoa, Jouluhehkua ja Rajamäen Akvaviittia.

Alkon vanhoja etikettejä on suunnitellut mm. Tapio Wirkkala.

 
Lahjapakkauksessa on mukana 1.1.1933 päivätty Alkon hinnasto ja siellä Jaloviinat esitellään otsikolla Viinoitettu Konjakki. Lahjapakkauksen pullot ovat tuontitavaraa. Toisin oli vielä vuonna 1972, kun Alko tilasi Riihimäen lasilta Helena Tynellin suunnitteleman juhlapullon tai –karahvin. Tietääkö joku mitä juomaa niissä on alunperin ollut sisällä ?
 
Pakkauksessa on myös hieman tietoa yhtiön historiasta.
 

9 kommenttia:

 1. Kyseinen paketti löytyy kaapista, korkkaamattomana... Mitään hajua arvosta?

  VastaaPoista
 2. Harvoin näitä näkee tarjolla, joten mitään laajempaan otokseen perustuvaa käypää hintatasoa ei ole tiedossa. Kyllä varmaan korkkaamattomilla pulloilla varustetusta setistä voisi saada 40 - 60 euroa ?
  Jonkin tason juridinen ongelma voi tulla syntyä myymisestä, kun yksityishenkilön suorittamaa viinan myymistä taidetaan rajoittaa lainsäädännöllä aika paljon ???

  VastaaPoista
 3. 40v. juhlapullossa oli/on konjakkia. Itseltä löytyy tuo pullo, tyhjänä valitettavasti. Samoin 50v. pullo. Sama kohtalo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 50-vuotispullon suunnitteli puolestaan Tapio Wirkkala, jonka käsialaa ovat myös Finlandia Vodka-pullot ja -lasit. Tuossa 50-vuotispullossa oli sisällä muuten Alkon ensimmäistä omaa viskiä, turveviskiksikin haukuttua juomaa. Myyntiin tultuaan viski kantoi kansan suussa myös erään,vieläkin vaikuttavan poliitikon nimeä.

   Poista
 4. Minullakin on arakkipussi/pöytäviina pakkaus alkuperäinen sekä alko 50v.Wishky

  VastaaPoista
 5. Talon sisällä ainakin sanottiin 40-v pullon sisältävän Vieux-konjakkia. Liekö työnimi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustaa Monopolia se oli. Itsekin sellaisen sain, jaettiin henkilökunnalle.

   Poista
 6. Minulla on 1992 lahjapakkausvielä sinetillä varustettu, ei avattu

  VastaaPoista
 7. Mulla pakkaus avattu mutta pullot avaamatta. Myisin mielelläni.

  VastaaPoista