keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Lumitiikerin tassun jälki lasiin tallennettuna


Helsingin Liisankadulla suomalaisia lasiesineitä myyvän Lasikammari –liikkeen Gittan Kokko kertoi, että eilen tässä blogissa arvuuteltu eläimen jälki on Lumitiikerin oikean etutassun jälki. Gittan Kokon puoliso Valto Kokko on suunnitellut tuon painavan lasiesineen Iittalalle loppuvuodesta 1992. Tarkoitus oli tehdä Essolle Tiikeri tankissa –teemaan sopiva lasiesine, mutta sen valmistuskustannus nousi sen verran korkeaksi, ettei niitä alettu valmistaa, paitsi joitakin kokeilukappaleita. Esine oli tarkoitettu pidettäväksi pystyasennossa.

Tassun malli on saatu Eläintieteellisestä museosta kovan etsinnän jälkeen. Lumitiikeri tai valkoinen tiikeri ei ole oma lajinsa, vaan se on intiantiikerin värimuoto, josta käytetään myös nimitystä rewantiikeri. Värimuunnosta tavataan eläintarhoissa.
 
Muotoilija Valto Kokko on suunnitellut taide- ja käyttölasiesineitä sekä valaisimia Iittalalle vuodesta1963 vuoteen 1993, jolloin hän jäi eläkkeelle. Vuodesta 1971 alkaen hän oli Iittalan visuaalisen osaston päällikkö. Ennen Iittalaa hän oli muotoilut muoviesineitä Plastexille.
 
Muotoilija Valto Kokon tuotantoa esitellään Suomen lasimuseon julkaisemassa kirjassa.

Suomen lasimuseo on julkaissut vuonna 2006 Valto Kokon muotoilijan uraa esittelevän teoksen Valto Kokko - muotoilija Lasitutkimuksia sarjan kirjana no 16. Siinä kirjassa ei kuitenkaan ole tietoa tästä Lumitiikerin tassusta.

Kiitokset Gittan ja Valto Kokolle tämän tiedon jakamisesta Lasinkeräilijän Blogin lukijoille.

Lasikammarin nettisivut ovat osoitteessa: www.lasikammari.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti