tiistai 13. toukokuuta 2014

Minkä eläimen jälki lasissa ?


Oheinen esine esittää jonkin eläimen tassun jälkeä, mutta minkä eläimen ? Esine on muottiin valettua lasia, jonka korkeus on 20 cm, leveys 15 cm ja paksuus 5 cm. Jälki on paikoin 2,5 cm syvä ja sen pituus kynnen kärjestä kantapäähän on 17 cm. Painoa esineellä on 2,6 kg.
 
Ilveksen, suden tai koiran suurennettu jalanjälki lasiin ikuistettuna.
Valmistaja on todennäköisesti Iittala.
 

Minkä eläimen jälkeä se esittää ? Jos se esittää suden tai ilveksen jälkeä, niin kyse on suurennoksesta, koska ilveksen etujalan jälki on 7-9 cm pitkä ja suden 10-11 cm. Karhu tai ahma se ei voi olla, koska niillä on viisi varvasta ja tässä jäljessä on varpaita neljä. Perimätiedon mukaan esine on valmistettu Iittalassa, jolloin loogisin eläin olisi Hämeen maakuntaeläin ilves. Onko tämä siis kaksinkertaiseen kokoon suurennettu ilveksen jälki ? Ehkä joku luontoharrastaja tai metsästäjä osaisi kertoa ?

Massiivinen lasiesine on parhaimmillaan pystyasennossa, kun valo tulee sen takaa. Siinä asennossa esine on kuitenkin liian kiikkerä eli se on kuitenkin tarkoitettu pidettäväksi lappeellaan. Paperipainoksi se on kuitenkin liian raskas. Mihinkähän tarkoitukseen se on valmistettu ? Tekopaikkana on ilmeisesti Iittalan lasitehdas.
 
Mikä sitten on ollut tällaisen esineen valmistamisen syy ? Tietääkö joku mihin tämä voisi liittyä ? Olisiko esimerkiksi Hämeen liitto teettänyt liikelahjaksi ?

2 kommenttia:

  1. Ilveksen jälki se ei voi olla, koska ilves kulkee kynnet sisään vedettyinä ja jälki on pyöreämpi. Kyseessä on koiraeläimen jälki. Mitään muuta en osaa sanoa. Olisiko joku voinut teettää isosta koirastaan muistoksi jäljen, vai löytyykö noita useampia kappaleita? Mielenkiintoinen esine sinänsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olikin sitten vähän isomman kissan jälki, kuten uudemmasta blogikirjoituksesta käy ilmi.

      Poista