tiistai 1. huhtikuuta 2014

”Kultahippumaljakko” à la Engblom


Runar Engblomin muotoilema ja Riihimäen lasin valmistama maljakko, jonka vihreään lasimassaan on sekoitettu jotain, joka näkyy keltaisena.
 
Ohessa kuva Runar Engblomin muotoilemasta maljakosta, jonka lasimassaan on sekoitettu jotain keltaisia hippuja. Jo maljakon vihreä lasimassa yksinään on auringon valossa upea ja nämä hiput tai hiutaleet tekevät siitä vielä jännittävämmän näköisen.

Esineen pohjassa on kaiverrus ILVES-HIIHTO 1963, ikäm. 45 v. II p.
 

 
Ei kaikki ole kultaa mikä kimmeltää, mutta hyvältä se näyttää auringonvalossa. Osa massaan sekoitusta aineesta näyttää samankaltaiselta tuhkalta, jota Kaj Franck sekoitti joihinkin esineisiinsä Nuutajärvellä.
 

Ilves on Hämeen maakuntaeläin ja se näkyy monen hämäläisorganisaation tunnuksissa. Niinpä myös Helsingin yliopiston Hämäläis-Osakunnan tunnus on tyylitelty ilves ja osakunta on vuodesta 1959 lähtien järjestänyt vuosittain Ilveshiihdon, joka on 150 kilometriä pitkä laturetki Hämeen kuntiin.

Ehkä Riihimäellä on kuitenkin järjestetty samalla nimellä oma hiihtokilpailu, sillä tuskin osakunnan laturetkellä jaettaisiin palkintoja 45-vuotiaille ikämiehille. Voisi kuvitella, että Riihimäen lasi on sponsoroinut kilpailun palkinnot, kun yhtiön logossa oli ilves.

Myös Mänttä-Vilppulan seudulla on oma ilveshiihtoperinteensä.
 

 
Tässä maljakossa on sama muoto kuin 11.3. julkaistun kuvan maljakossa, mutta siinä oli tavanomaisempi tumma lila värisävy. Tämän esineen vihreä lasimassa rakkoineen oli yllätys tässä Enblomin muotoilemassa esineessä.
 
 
Tässä blogissa on julkaistu aikaisemminkin kuvia Engblomin muotoilemista esineistä, edellisen kerran 11.3.:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti