maanantai 3. kesäkuuta 2013

Tupakat piiloon, mutta tuhkakupit näkyville

Tänään koettiin yksi virstanpylväs lisää tupakoinnin vähentämisen tiellä, kun VR:n junat muuttuivat kokonaan savuttomiksi. Vielä 1970-luvulla noin kolmasosa junien istumapaikoista oli varattu tupakoiville.

Tupakointi on nykyään vähemmän muodikasta, eivätkä nimekkäät designerit enää muotoile tupakointia varten taideteollisuusesineitä. Tässä blogissa on aikaisemminkin ihailtu vanhoihin lasisiin tuhkakuppeihin liittyviä esteettisiä ja kulttuurihistoriallisia arvoja. Näin voi tehdä ilman, että näkee itse tupakoinnissa mitään positiivista. Julkinen tupakointi on ollut yksi vaihe kulttuurihistoriassa ja sitä varten on suunniteltu esineitä, joista osa on nykyään muotoilun klassikkoja, esim. Finnen Rettigille suunnittelema tupakoiden tarjoilumalja.
 
Tässä on Riihimäen lasin valmistama jugendia edustava laakea tuhkakuppi. Esine löytyy Riihimäen lasin vuoden 1939 kuvastosta tuotenumerolla 5713. Lasimassassa on hieno vihreä väri. Kyllä tälle löytyy muitakin käyttötarkoituksia, kuin tuhkakupin tehtävä, esimerkiksi käyntikorttitarjottimeksi se käy mainiosti.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti