keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Klubi-tupakan mainosesineestä keräilykohteeksi

Kuvanveistäjä Gunnar Finne suunnitteli tupakkatehdas Rettigille Klubi-savukkeiden mainosesineen, jota moni pitää tuhkakuppina, mutta varsinaisesti se on savukkeiden tarjoilumalja. Esineessä on hyvin veistokselliset ihmishahmot ja itse astiakin on jylhän kaunis. Esineessä on Rettig- ja Klubi-sanojen lisäksi muotoilijan nimi näkyvissä, mikä oli silloin vuonna 1932 hyvin harvinaista puristelasiesineessä ja on sitä vieläkin. Karhulan lasin nimi on paljon vaatimattomimmin kirjaimin esineen pohjassa.

Gunnar Finne oli kuvanveistäjä ja teki myös kirkkoihin lasimaalauksia, mutta hänen lasiesineiden tuotannosta ei tunneta oikeastaan kuin tuo savukemalja, vaikka hän on kyllä suunnitellut muutakin. Bukowskin huutokaupassa marraskuussa 2010 myytiin hänen suunnittelemansa upea cocktail-astiasto.

Rionruskea, savunharmaa ja azurinsininen Klubi-malja, jonka alareunassa lukee RETTIG ja toisessa kohdassa pienemmin kirjaimin FINNE 32.

Voimakkaasti tyylitellyt mies- ja naishahmot tupakoivat.

Maljan pohjassa on lasitehtaan nimi: KARHULA.

Jokaisen tuotantoerän lasimassa ei ole ollut täysin saman väristä kuin muissa; vasemmalla on kaksi erilaista ruskea sävyä ja oikealla kaksi erilaista sinisen sävyä.

Bukowskilla on myyty marraskuussa 2010 harvinainen Finnen muotoilema cocktail-astiasto. Kuvaruutukaappaus: www.bukowskis.com.

6 kommenttia:

 1. Hei, kiitokset tästä! Olen kuullut huhuja, että tuohon samaan sarjaan olisi olemassa myös astia tulitikuille. Oletko tietoinen pitääkö tämä huhu paikkansa? Sara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On täysin mahdollista, että olisi olemassa tulitikkurasialle samantapainen pidike kuin Karhulan tupakko-tuotesarjoissa. Onko kukaan nähnyt sellaista esinettä tai edes mainintaa sellaisen olemassaolosta jossain Karhulan tuoteluettelossa tai muussa painotuotteessa ?

   Poista
 2. Hei...löysin kaapistani sinisen Rettig Karhula Finne 32 täysin samanlaisen priima kuntoisen "tuhkakupin". Nyt kiinnostaisikin tietää, mikä on sen arvo?
  -sirpa-

  VastaaPoista
 3. Olisi kiva tietää mikä tuollaisen klubi-maljan arvo olisi noin suurinpiirtein?

  VastaaPoista
 4. Vanhoille esineille ei ole olemassa yhtä ja oikeaa hintaa, niinpä näitäkin on saanut halvimmillaan huutonetistä 30 eurolla ja kalleimmillaan antiikkiliikkeissä on pyydetty yli 200 euroa.
  Kahden viimeksi kuluneen vuoden aikana vanhojen lasiesineiden hinnat ovat olleet laskussa, paitsi harvinaisuuksien hinnat kohoavat edelleen. Syynähän on globaali talouskriisi, jossa ei vieläkään ole näkyvissä käännöstä parempaan. Venäjän tilanne saattaa vähentää entisestään suomalaisten ostohaluja.
  Tällä hetkellä käypä markkinahinta on esineen kunnosta riippuen 50 - 100 euroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok. Vaikkakin on hieno esine, on kuitenkin sen verran pieni esine että arvelin 50-60€ olevan käyvän hinnan. Voisin olla kiinnostunut, jos joltain tuollainen joltain löytyisi.

   Poista