torstai 8. kesäkuuta 2017

Roosan värinen Olympiamalja


Antti Salmenlinna: Olympiamalja,
valmistaja Riihimäen Lasi.
 
Riihimäen Lasi valmisti 1930-luvun lopulla Antti Salmenlinnan muotoilemasta nelikulmaisesta lasimaljasta useita eri värisiä versioita Helsingille vuodeksi 1940 myönnettyjen olympialaisten innoittamana. Ohessa on malja, jonka väri vaihtelee vanhan roosan värisestä keltaoranssiin valaistuksen mukaan. Saattaa olla sama väri kuin Urheilumuseon kokoelmassa oleva, nettikuvan värisävy kun voi olla toinen kuin luonnossa: http://www.urheilumuseo.fi/portals/47/helsinki2/helsinki40/taideteokset40/maljakko3206.htm


 
Edellisissä kesäolympialaisissa Berliinissä 1936 Suomi
sai kolmoisvoiton kymppitonnilla, keihäänheitossa tuli
sijat 2. ja 3. Painissa tuli kultaa 66 kg:n sarjassa.

Vuoden 1940 Olympiamaljasta ja sen myöhemmästä muunnelmasta eli Stadionmaljasta tehdyistä väriversioista on julkaistu kuvia tässä blogissa:
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2012/08/olympialasia.html

 


Riihimäen lasitehtaalla käytettiin usein jonkin toisen esineen valmistuksesta yli jäänyt lasimassaa jonkin toisen esineen valmistamiseen, jottei lasia mennyt hukkaan. Tämän vuoksi monesta tehtaan tuotteesta on olemassa eksoottisiakin veriversioita liikkeellä. Tiedossa ei ole kuinka paljon kyseessä on ollut työntekijöiden oma-aloitteinen kokeilu vai onko värikokeilut hyväksytetty ylemmällä taholla. Esimerkiksi kaksihaaraisesta art deco / jugend –kynttilänjalasta on tehty todella monta väriversiota. Tässä blogissa on julkaistu kuvia joistakin vaihtoehdoista:
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2012/03/lasiset-kynttilanjalat-kerailykohteena.html


 
Ylihuomenna lauantaina Riihimäellä lasimuseon pihalla voi bongata paikallisen tehtaan tuotteiden erilaisia väriversioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti