sunnuntai 16. helmikuuta 2025

Lasipäivän löytöjä


Löytö” voi tarkoittaa montaa asiaa; joillekin se on edullisesti tehty ostos, joskus se voi olla pitkään etsitty esine tai sellainen, jonka olemassaolosta ei aiemmin tiennyt. Oheiset esineet löytyivät 25.1. Riihimäellä Suomen lasimuseossa järjestetystä Lasipäivästä.

Göran Hongellin muotoilemat 8258-lasiston pikarit on valmistettu Karhulassa.

Oheiset Göran Hongellin Karhulan lasitehtaalle 1935 muotoilemat pikarit kuuluvat lasistoon 8258, jota valmistettiin myös värittömästä lasimassasta sekä havannankeltaisesta ja azurinsinisestä lasista. On olemassa myös versio, jossa lasiin on maalattu rapuja. Helan går! Oheisten lasien värin nimi oli Karhulassa savu. Tämä lasisto kuului vientimallistoon. Näiden pikarien korkeus on noin 15,5 cm. Lasit löytyvät Taina Vuorelan myyntipöydältä. Vuorelalla on kivijalkaliike Muija Helsingin Kannelmäessä.


Tämä kuva on Suomen lasimuseon julkaisemasta kirjasta Sata vuotta Karhulan lasia.



Nuutajärvellä valmistetun pullon korkeus on 172 mm ja suuaukon ulkohalkaisija on 43 mm. Alaosa on kulmikas, mutta kaula ja suuaukko ovat pyöreitä.


Oheinen vihreä pullo tai purkki on valmistettu Nuutajärvellä ja sen pohjassa on massaleima Notsjö. Milloin Nuutajärven lasitehdas siirtyi kaksikielisen massaleiman Nuutajärvi Notsjö käyttöön? Tämän esineen lasimassa näyttää yllättävän hyvältä, toki hieman on kuplia massassa. Onko tämä oikeasti vanha vai uustuotantoa? Nuutajärvellähän on valmistettu joidenkin vuosijuhlien kunniaksi vanhoilla muoteilla uustuotantoversioita vanhoista esineistä.

Kiitos pullosta Jarkille!

Pullo ei ole aivan tasasivuinen, vaan pohjan koko on 43 mm x 45 mm. Se on kahdeksankulmainen, niin että pitkän sivun fasetit ovat 29 mm ja lyhyen sivun 24 mm leveitä. Kulmien fasetit ovat koveria. 

Milloin Notsjö-massaleima muutettiin muotoon Nuutajärvi Notsjö?

Kuplia pullon kaulaosassa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.