Tänään vietetään Alvar ja Aino Aallon sekä suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun päivää. Ensimmäisen kerran tämä oli liputuspäivä vuonna 2022.
Esineen halkaisija on noin 15,5 cm ja korkeus kannen kanssa noin 8,5 cm. |
Ohessa on kuvia Aino Aallon muotoilemasta kannellisesta voirasiasta. Aikanaan voi ostettiin irtotavarana ja siksi tarvittiin astia, jossa se asetettiin tarjolle ja siinä sen pystyi myös säilyttämään viileässä. Nykyään voi, margariini ja levitteet ostetaan useimmiten jääkaappirasioissa, eikä tällaisille lasiesineille ole käyttötarvetta. Niistä on tullut koriste- ja keräilyesineitä, kuten juustokuvuistakin.
Tämä esine kuuluu sarjaan, jotka on muotoiltu Aino Aallon Bölkeblick-nimisen kilpailuehdotuksen pohjalta. Karhula-Iittalan lasitehtaiden suunnittelukilpailu järjestettiin 1932 ja Aino Aallon ehdotus sai toisen palkinnon puristelasien sarjassa. Sarjan voitti Aarre Putron Olli -lasisto.
Alaosan korkeus on noin 4,5 cm ja yläosan noin 4 cm. |
Aallon lasisto oli aluksi ilman nimeä pelkillä tuotenumeroilla tehtaan tuotekuvastossa ja Aalto -nimisenä sitä valmistettiin vielä 1950-luvulla. Niiden tuotanto keskeytettiin vuonna 1956 ja käynnistettiin uudelleen 1983. Riihimäelle niiden valmistus siirrettiin 1988, kun Riihimäen Lasin tehdas oli siirtynyt Ahlströmin omistukseen kolme vuotta aiemmin.
Puristelasiesineissä on aikanaan hyväksytty ilmakuplat. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti