torstai 5. syyskuuta 2024

Lisää Granlundin maljakkoja

 

Elmar Granlund suunnitteli tämän maljakkoparin Riihimäen lasitehtaalle.

Elmar Granlund on monelle lasista kiinnostuneelle vieras nimi, koska hän kuoli jo nuorena 1930-luvulla. Wikipedia esittelee hänet näin:

Elmar Edvard August Granlund (17.3.1899 – 16.6.1936) oli suomalainen lasi- ja keramiikkataiteilija.

Granlund työskenteli mallipiirtäjänä Riihimäen lasitehtaalla ja keraamikkona Arabialla. Keramiikassaan hän käytti paksua, samotoitua kivitavaraa , joka lasitettiin kaasu-uunissa. Hän kuoli 37-vuotiaana liikenneonnettomuudessa.

Granlundia pidettiin erittäin lupaavana ja persoonallisena keraamikkona, jonka kaikki työt otettiin mukaan vuonna 1948 avattuun Arabian keramiikkamuseoon. Hän menestyi myös monissa tuotemuotoilu- ja valokuvauskilpailuissa ja toimi valokuvaajana Anton Podworskyn ateljeessa.

Tuota Wikipedian tekstiä voi täydentää sen verran, että hän suunnitteli esineitä myös Karhulan lasitehtaalle: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2017/11/elmar-granlund-valfisk.html + https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2012/10/elmar-granlundin-suunnittelemaa.html



Isomman version pohja on kuulattu laajalta alueelta. Pienemmän pohja on tasainen.

Suuremman korkeus on noin 23 cm ja pienemmän noin 15 cm.


Vanhoissa lasitehtaiden kuvastoissa mainitaan muotoilija hyvin harvoin, eikä hänen tuotannostaan ole löytynyt kunnon artikkelia, jossa hänen muotoilemiaan esineitä olisi esitelty. Tässä blogissa on vuosien varrella esitelty hänen muotoilemiaan esineitä tai ainakin ne ovat tämän hetken tietojen mukaan Granlundin muotoilemia. Tässä on lisää hänen muotoilemikseen sanottuja esineitä. Pystyykö joku vahvistamaan hänet näiden muotoilijaksi tai vaihtoehtoisesti nimeämään esineille toisen muotoilijan?

Toukokuussa julkaistussa Granlund-postauksessa on linkit aikaisempiin julkaisuihin: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2024/05/elmar-granlundin-maljakoita.html


Tämän maljakkoparin korkeudet ovat noin 16 cm. Suuaukkoihin on lisätty hopeiset renkaat, joihin kultasepänliikkeessä on voitu tehdä asiakkaan haluama kaiverrus. Vasemman puoleisessa ei ole kaiverrusta, mutta hopealeiman valmistusvuosi on D6 = 1933. Oikean puoleisen hopealeima on epäselvä, mutta reunassa on kaiverrus KV 6.9.41.





Pikkumaljakon korkeus on noin 10 cm.

Hopeareunuksen kaiverrus: KV III P Voimistelu yl. sarja 1.4.34.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti