Inari-sarja oli Iittalan tuotannossa 1957 ja -58. |
Pitkään on osa ihmisistä uskonut, että Tapio Wirkkala olisi muotoillut kaikki Löytö-sarjan ja Inari-sarjan esineet. Toisenlaistakin tietoa on ollut tarjolla. Kesällä 2017 Suomen lasimuseossa oli esillä Erkki Vesannon tuotantoa esittelevä näyttely ja Suomalaisen lasin vuosikirjassa 2017 julkaistiin laaja artikkeli Vesannon elämäntyöstä Iittalassa sekä kuvallinen luettelo tuotannosta. Näyttely ja kirja toivat esiin Vesannon roolin noiden sarjojen muotoilijana ja muutenkin hänen roolinsa Iittalan tuotannossa sai ansaitsemaansa arvonnousua.
Tässä on samanlainen ominaisuus tai vika kuin monessa Lappi-sarjan esineessä: näyttää siltä kuin lasimassassa olisi hiuksia. Kuulemma syynä on huonosti sekoitettu lasimassa lasia valmistettaessa. |
Tämän hetken tiedon mukaan idea edullisen Löytö-sarjan valmistamiseen oli Wirkkalan ja hän suunnitteli siihen joitain esineitä, mutta isoimman osan muotoili Erkki Vesanto ja Saara Sappinenkin on ilmeisesti muotoillut jonkin osan. Tapio Wirkkala oli Karhula–Iittalan taiteellinen johtaja vuodesta 1954 alkaen ja siksi ideoi tuotantoa. Häntä ennen tuota tehtävää hoiti Göran Hongell.
Suuaukko on muotoiltu hytissä, mutta pohja on hiottu. |
Inari-sarjaakin on moni pitänyt Wirkkalan muotoilemana, mutta tuossa vuonna 2017 tehdyssä listauksessa koko sarjan muotoilijaksi on nimetty Vesanto. Oheisen Inari-sarjan maljakon korkeus on 127 mm, kun tuoteluettelon mukaan sitä on valmistettu 115 mm ja 165 mm korkuisina. Per Lütken on muotoillut tanskalaiselle Holmegaardin tehtaalle joitain Inari-sarjaa muistuttavia esineitä, mutta nyt ei löytynyt kuvaa hänen vastaavasta esineestään. Tämän yksilön pohjassa on signeeraus Tapio Wirkkala, mutta signeerausten todistusvoimahan on jo kadonnut, kun niitä tehtaillaan erilaisilla verstailla jälkikäteen ilman mitään moraalia.
Tapio Wirkkala –signeeraus Inari-sarjan esineen pohjassa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti