maanantai 17. tammikuuta 2022

Riihimäen Veturipulloja

 

Erkkitapio Siiroisen muotoilemia Veturipulloja. Riihimäen Lasin valmistaman pullon korkeus on noin 13 cm ja JL-Lasin noin 15,5 cm.

Riihimäen Lasi valmisti Erkkitapio Siiroisen suunnittelemia Veturipulloja Riihimäki – Pietari –radan satavuotisjuhlan kunniaksi 1970. Ensimmäiset tuhat kappaletta valmistettiin suupuhaltamalla, mutta sen jälkeen tuotantoa jatkettiin puoliautomaattikoneella. Pulloja tehtiin monissa väreissä yhteensä noin 35 000 kappaletta.

Viime vuonna tuo ratayhteys täytti 150 vuotta, mutta näyttäviä juhlallisuuksia ei järjestetty puhumattakaan siihen liittyvästä muistoesineestä. Mielenkiintoinen nettisivusto kuitenkin avattiin: https://helsinkipietari150.vayla.fi/ 

 

Pulloissa on molemmilla puolilla vanhan veturin keulaa esittävä muotoilu.


Risto Aalto kirjoitti paljon tietoa sisältävän artikkelin Veturipullosta Suomalaisen lasin vuosikirjaan 2017. Artikkelissa kerrotaan, että kymmenen vuotta alkuperäisen tuotantovaiheen jälkeen Veturipullo tuli uudestaan tuotantoon Riihimäen Lasilla. Aalto arvelee tämän tuotantovaiheen määräksi noin 25 000 kpl.

 

Tämä yksilö on kolmannen vaiheen signeeraamaton protoversio. Sen pohjassa on edelleen Riihimäen Lasin vanhasta muotista tullut R2 –merkintä. Pullo on ostettu Rasimukselta tammikuun 2012 Lasipäiviltä.Kolmas tuotantovaihe liittyi em. ratayhteyden 125-vuotisjuhlaan 1995. Hankkeen isänä toimi, nyt jo edesmennyt, Jouni (myöh. Edvard) Rasimus ja Siiroinen oli myös mukana. Riihimäen Lasin toiminta oli päättynyt 1990 ja nämä pullot valmisti Jaakko Liikasen JL-Lasi.

Tuotantomääräksi oli suunniteltu 2000, mutta signeerattujen pullojen määräksi jäi Risto Aallon artikkelin mukaan 312. Tuotekehittelyvaiheen pulloja ei signeerattu ja niitä tehtiin arviolta parikymmentä.

Nämä pullot eroavat Riihimäen Lasin valmistamista pulloista veturin piippua kuvaavan pullon kaulan osalta. Alkuperäistä muottia on siis modifioitu.

Lähde: Risto Aallon artikkeli "Veturipullo" Suomalaisen lasin vuosikirjassa 2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti