tiistai 28. syyskuuta 2021

Vanha lonkeropullo

 

Gin long drink –kertakäyttöpullo 1960-luvulta. Aluksi pullot tehtiin värittömästä lasista, myöhemmin ruskeasta lasista. Pullon pohjassa on R4 -merkintä eli on Riihimäen Lasin valmistama, mutta vuosilukua ei ole merkitty.

Hartwall kehitti long drink –juomat alun perin vuoden 1952 Helsingin kesäolympialaisiin helpottamaan baarihenkilökunnan työtä, kun tänne tulvi väkeä kaikkialta maailmasta. Juomaa oli tarkoitus valmistaa vain olympialaisten ajan, mutta juoman saatua suosiota suomalaisten keskuudessa sen valmistusta jatkettiin. Samalla Suomeen syntyi uusi long drink ­-juomakategoria, joka pian muuntautui kansan suussa lonkeroksi. Makuja oli alkujaan kaksi: ginistä ja greippilimonadista valmistettu Gin Long Drink sekä brandystä ja pommacista valmistettu Brandy Long Drink.

Brandy long drink –pullo on esiintynyt tässä blogissa mm. noin kaksi vuotta sitten, kun juoma tuli uudelleen saatavaksi: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2020/11/nostalgisia-lasiesineita.html

 

Kertapullon kaulan alaosaa kiertää teksti: Ei osteta takaisin – Återköpes ej - No return.


1960-luvulla lonkerot pakattiin lyhytkaulaisiin stubby-kertakäyttöpulloihin. Pulloja myytiin myös pahvipakkauksissa, joissa oli 4 tai 6 pulloa, muistaako joku kumpi määrä on oikea?

Tämä lehtimainos on vuodelta 1965.


LISÄYS 03.10.2021:

Blogin lukijalta löytyi vuoden 1970 Alkon hinnasto ja siitä käy ilmi, että myyntipakkauksessa oli kuusi pulloa. Ilmeisesti kyseessä oli Suomen ensimmäinen sixpack, vaikka sitä nimitystä ei silloin vielä käytettykään. Kiitokset Harrille!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti