torstai 2. syyskuuta 2021

Simo Salmisen olutlasit

”Saunaillan iloksi huurteinen” lukee Simo Salmisen kuvan alapuolella.


 

Simo Salminen tunnetaan parhaiten koomikkona Pertti Spede Pasasen tuotannoista. Vuoteen 1967 hänen päätoimensa oli kondiittorimestari ja hän työskenteli sokerileipuri-tuotesuunnittelijana Columbia Oy:llä. Jo leipomotyön ohessa hän opiskeli kuvanveistoa neljä vuotta Ateneumin iltalinjalla 1956–1959.

Hänen tunnetuin pienoisveistoksensa on rehevä Venla-patsas, joka oli käytössä vuoteen 2003. Suomalaisia televisioalan Venla-palkintoja jaettiin 1982–2010. Sen jälkeen yhdistettiin Venla- ja Kultainen TV –palkinnot ja niitä jaetaan edelleen, enää ei kuitenkaan jaeta niitä reheviä Venloja.

Taidelasiseppien alkuperäispakkaus on tehty Simo Salmisen muotoilemia esineitä varten.

Salminen oli mukana 1990-luvulla Lievestuoreella sijainneessa Lasilandia-yrityksessä, jonka yhteydessä toimi ravintola ja Salmisen lasiyritys. Yritys kuitenkin ajautui myöhemmin taloudellisiin vaikeuksiin. Salminen oli ottanut liiketoimintaa varten edulliselta vaikuttanutta valuuttalainaa, joka kuitenkin osoittautui virheeksi, sillä loppuvuodesta 1991 markka devalvoitiin ja Salmisen velkamäärä kasvoi ylivoimaisen suureksi.

 


Salmisen muotoilemista lasiesineitä tunnetuin on hänen sininen Kajakki-lasiveistoksensa: http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2015/09/lasitaiteilija-simo-salminen-in-memoriam.html

Netistä löytyvien tietojen mukaan Taidelasisepät Oy aloitti toimintansa 5.5.1978 Mäntsälässä. Yrityksen perustivat Risto Pehkonen, Martti Pehkonen, Helmer Thynell, Mikko Rautakumpu ja Keijo Kortesalo. Ainakin Pertti Kallioinen on muotoillut runsaasti esineitä tehtaalle. Tarkoituksena oli valmistaa lasituotteita lähes yksinomaan käsityönä. Tässä piti hyödyntää erityisesti Thynellin Nuutajärven, Mäntyharjun ja Humppilan lasitehtailla hankkimaa kokemusta. Myöhemmin tuotantoa kuitenkin koneellistettiin. Vuonna 1981 painettu lähdeteos mainitsee, että tuolloin enää puolet tuotteista syntyi käsityönä. Tehtaan yhteydessä toimi lasimyymälä ja kahvio. Työntekijöitä tässä vaiheessa oli kymmenen. Tuotantotilat olivat Mäntsälän keskustassa ja toiminta jatkui siellä 80-luvun lopulle. Sen jälkeen valmistus siirtyi Laukaan kunnan Lievestuoreen kylään.

 


Lasilandia toimi Lievestuoreella vuodesta 1987. Jossain vaiheessa, ehkä vuonna 1994 nimeksi tuli Taidelasitehdas Art Lasi  – Laukaan matkailukeskus Oy. Myös sana Laukaanhovi on näkynyt yrityksen logossa ainakin vuonna 1995. Jossain on näkynyt nimenä Art Glass. Vielä vuonna 2000 tehdas ilmoitti valmistavansa suupuhallettua ja keskipakoisvalettua käyttö- ja koristelasia. Yritysrekisteristä firma on poistunut vuonna 2003. Lähteistä ei käy ilmi olivatko Lasilandia ja Taidelasisepät Lievestuoreella toimiessaan käytännössä samaa firmaa vai erillisiä toimijoita.

 


Oheiset olutlasit on koristeltu Simo Salmista esittävillä siirtokuvilla ja Taidelasiseppien logoilla. Alkuperäispakkauksen mukaan ne on muotoillut lasitaiteilija Simo Salminen. Valmistusajankohta on tuntematon, mutta puhelinten suuntanumerot muutettiin vuonna syksyllä 1996, joten ilmeisesti ennen sitä aikavälillä 19871996. Yllättävää on, että lasin pohjassa on ranskalaisen Arcoroc-tehtaan massaleima. Tehdas on ollut maailman suurin ammattikäyttöön tarkoitettujen lasien valmistaja. Salminen on tuskin muotoillut tuolle yritykselle.

 

Lasin pohjassa on ranskalaisen Arcoroc-tehtaan massaleima ja mallinumero 21.

Vuonna 2017 markkinoille tuli markkinoille Härski & Sörsselson -olut. Hehän ovat Speden ja Simon roolihahmot Turhapuro-elokuvissa. Oluttölkissä oli heidän roolihahmojensa kuvat ja olut oli virolaisen Saku-panimon valmistamaa. Simo Salminen oli kuollut 2015 ja Spede jo 2001.

3 kommenttia:

  1. MUlla on nuita muutama pari, painatus ei kestä konepesua

    VastaaPoista
  2. Löytyy noita laseja pakkauksissaan ja noilla erilaisilla tarroilla, sekä pelkkiä tarroja ja laseja. Jossain vaiheessa noita tarroja kiinnitettiin noihin Arcoroc laseihin, kun olivat halvempia ostaa, kuin tehdä itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo kuvat ei todellakaan tarkoitettu konepesuun. Kuvat polttamalla siirretty lasin pintaan, ei perinteisiä tarrakuvia.

      Poista