perjantai 3. syyskuuta 2021

Pupu Tupuna -lasiesineet

 

Nuutajärven lasitehtaalla valmistettiin Pupu Tupuna –aiheisilla siirtokuvilla koristeltuja lastenastioita 1970-luvulla.


Wikipedian mukaan alun perin Pupu Tupunan loi kuulovammaisten lasten erityisopettaja Maija Lindgren. Hän käytti Pupu Tupuna nimistä pehmolelua, jonka hän oli nimennyt tyttärensä lemmikkikissan mukaan, seikkailemassa opetuksensa tukena. Pian Lindgren sai yhdessä lastenkirjailija Pirkko Koskimiehen kanssa ajatuksen tehdä Pupu Tupunan tarinasta kirja. He tekivät yhteistyönä kuusi ensimmäistä kirjaa Pupu Tupunoita, jonka jälkeen Koskimies vastasi hahmon ja tarinan kehittämisestä. Tähän mennessä on ilmestynyt lähes 40 kirjaa.

 

Syvän lautasen halkaisija on 13,5 cm ja syvyys 5 cm.

Laakean lautasen halkaisija on noin 20 cm  ja syvyys 2,3 cm.Ensimmäinen Pupu Tupuna -aiheinen lastenkirja julkaistiin vuonna 1972. Kirjat tehtiin alun perin kuulovammaisia lapsia varten, mutta kirjojen selkeys ja herttaisuus vetosivat kaikkiin lapsiin. Moni 1970–1980-luvun lapsi oppikin lukemaan Pupu Tupunan seikkailujen ansiosta. Utelias, vikkelä ja veikeä pupu seikkaili 80-luvulla myös televisiossa osana Pikku Kakkosta.

 

Lasin korkeus on 8,5 cm ja suuaukon halkaisija 6,5 cm.


Oheiset lasiesineet on valmistettu Nuutajärven lasitehtaassa siihen aikaan, kun myös lasiesineisiin liimattiin Arabia-tarra. Tuo käytäntö alkoi 1971 ja se jatkui vuoteen 1977. Molemmat tehtaat omistanut Wärtsilä halusi lasi- ja posliiniesineet yhteisen brändin alle. Silloin tuo ei saanut hyväksyntää markkinoilla, vaan palattiin erillisiin Nuutajärvi- ja Arabia-brändeihin. Siitä ei ole kauaa, kun Iittalan lasiesineitä ja Arabian posliinia on alettu myydä Iittalan brändin alla, kun molemmat tuotemerkit omistaa Fiskars. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti