tiistai 25. toukokuuta 2021

SAK:n maljakko

 

Riihimäen Lasin valmistaman SAK:n piippumaljakon korkeus on 23 cm.


Aimo Okkolin suunnitteli SAK:lle maljakon, jotka valmisti Riihimäen Lasi. Se on violettia kristallia ja kuvaa ilmeisesti savupiippua ja alaosa hammasratasta eli teollisuuden symboleja. Suomen lasimuseon Okkolin-kirjassa ei ole tämän maljakon kuvaa, eikä tietoja siitä.

 

SAK:n logo on kaiverrettu maljakon kylkeen.


Tietääkö joku milloin tämä on valmistettu ja liittyykö tämän maljakon valmistaminen johonkin tapahtumaan vai onko niitä annettu kun on ollut tarvetta lahjaesineelle?

 

Kristallimaljakon alaosa on hiottu hammasrattaan muotoon ja sen halkaisija on lähes 8 cm.

Tällaisia ei ole pitkään aikaan näkynyt huutokaupoissa tai muuallakaan myynnissä. Suomen lasimuseon ystävien järjestämässä Lasipäivän huutokaupassa tammikuussa 2016 sellainen myytiin 140 euron vasarahinnalla.

 

Maljakon pohjaan on signeerattu tekijätiedot.


Ensi syksynä päättyy monen sak-laisen ammattiliiton työehtosopimus ja neuvotteluista on ennustettu haastavia, vai sanoisiko suomeksi, että vaikeita. Esim. Yle on uutisoinut asiasta näin: https://yle.fi/uutiset/3-11940064

 

Monella tehdaspaikkakunnalla elettiin takavuosina piipun varjossa monessakin mielessä.


LISÄYS 7.6.:

Tämän jutun jako-osa on julkaistu 7.6. tässä blogissa.


1 kommentti:

  1. Äitini oli aikoinaan SAK:n laki-osastolla töissä ja sai tuon maljakon läksijäislahjaksi vuonna 1973...Kyseinen lahja on häviksissä,mutta muutama kuukausi löysin saman 16cm korkeana ilman signeerausta,eli ainakin kahta kokoa on valmistettu

    VastaaPoista