maanantai 17. toukokuuta 2021

Melkein kuin Toikan koristepullo?

 

Vanha kanttipullo.


Löytyi pullo, joka muistuttaa Oiva Toikan muotoilemaa koristepulloa, mutta ehkä se onkin oikeasti vanha pullo, jollainen on voinut toimia innoittajana Toikalle. Hänen koristepullonsa on 170 mm korkea ja niin on tämäkin. 

 


Toikan pullo on ilmeisesti ylhäältä katsottuna neliö, jonka sivun mitta on 75mm. Tämä pullo ei ole tasasivuinen neliö, vaan pitkä sivu on sama kuin edellä mainittu eli 75 mm, mutta toinen sivu on lyhyempi eli 67 mm. 

 


Lasin laadun perusteella se näyttää vanhalta ilmakuplineen. Tässä pullossa on lyhyempi kaula kuin Toikan pullossa. Lasimassan värikin poikkeaa hieman ainakin valokuvien perusteella.
Markku Annilan hienossa kirjassa Vanhat lasini on kuvia samankaltaisista kanttipulloista. Kirjan kuvissa ei ole tällaista, jossa olisi pullon suussa olevan renkaan lisäksi toinen rengas vähän alempana pullon kaulassa.

Kanttipullojen valmistus on alkanut Suomessa 1700-luvun Somerolla sijainneessa Åvikin lasitehtaassa, mutta niitä on valmistettu vielä 1900-luvun alussakin. Vanhimmissa kanttipulloissa on käytetty päällealoitusta eli aloituksesta muovataan posti, johon tehdään kaula ja ohennus. Tämän päälle otetaan toinen kerros lasia kaulaan asti. Näin syntyy kaulan alaosaan rengasmainen paksunnos. Tässä pullossa sellaista ei ole, vaan tämä on uudempaa tuotantoa, mutta osaako joku ajoittaa tämän esineen? Entä onko vinkkiä mahdollisesta valmistuspaikasta?

Oiva Toikan signeerauksella varustettu pullo. Pohjan merkintöjen perusteella näitä on valmistettu 300 kpl vuonna 1993. Määrä koskee ilmeisesti tätä värisävyä. Kuva on kopioitu Reijo Virtamon 15.5.2021 pidetyn huutokaupan luettelosta.


Sama pullo, mutta lasimassan väri on oliivinvihreä. Kuva on kopioitu Astiataivas.fi -sivustolta.

 
Alkolle on tehty tätä värisävyä 100 pullon sarja. Kuva on kopioitu Laatutavara.com –sivustolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti