maanantai 3. toukokuuta 2021

Mantan tuuraaja

Signeeraus on tehty kuvaan: Erkki Käppi 58.

 

Tänä vappuna Havis Amanda esiintyi uutiskuvissa tavallista vähemmän. Syinä ovat korona ja patsaan heikentynyt kunto: koronan vuoksi ei haluttu väkijoukkoja patsaan luo ja patsaan vahingoittumisen välttämiseksi haluttiin välttää kiipeily patsaalla. Lakitus oli tehty etukäteen videokameroiden läsnä ollessa ja turvallisesti nostolaitteen avulla. Eihän niissä kuvissa ollut samaa riehakkuutta kuin live-lähetyksissä takavuosien vappuaattoina, mutta hyvä niin.

 

Maljakon korkeus on 19,2 cm ja 

suuaukon halkaisija on 11,3 cm.


Taiteilijat ovat kautta aikain mielellään kuvanneet alastomia tai vähäpukeisia naisia ja jonkin verran myös miehiä. Näin ovat toimineet kuvanveistäjät, taidemaalarit ja lasinkaivertajat. Pitkään Kumelassa työskennelleet Erkki Käppi ja Sulo Tommola ovat ikuistaneet monta daamia lasiesineiden pintaan.

 


Ohessa on Erkki Käpin signeeraama maljakko, jossa alaston nainen on kuvattu erilaisessa ympäristössä kuin yleisemmissä variaatioissa. Myös itse lasiastia ei ole tavanomaisin. Signeerauksessa ei mainita Kumelaa, eikä Riihimäen Lasia – olisiko tämä niitä esineitä, joita hän kaiversi kotiverstaallaan omalla ajallaan muualta hankkimiinsa raakalaseihin?

Onko muuten kukaan nähnyt Havis Amandaa kaiverrettuna lasin pintaan?

 

LISÄYS 6.5.2021:

 

Blogin lukijalta tuli tieto, että Kumelan Rymy Eetu –lasiston yhdessä lasissa on näkyvissä tyylitelty kuva Havis Amanda –patsaasta. Kiitokset Karille vinkistä! Kuvakaappaus: https://www.astiataivas.fi/tuotteet.html?id=25753/8915 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti