sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Art decon henkeä

 

Kokoelman art deco –henkisiä rönsyjä.

Tunnistaako joku näiden valmistajat?


Moni lasiesineistä ja niiden keräämisestä kiinnostunut ei uuden harrastuksen alkuvaiheessa osaa kohdentaa kiinnostustaan tarpeeksi kapeaksi, vaan hankkii kaikenlaisia omaa silmää miellyttäviä esineitä. Jossain vaiheessa yleensä kuitenkin joutuu toteamaan, että tällainen ”hankintapolitiikka” johtaa umpikujaan: kaikkea kaunista, omaa silmää miellyttävää, ei kuitenkaan voi hankkia; kun ei riitä tilat, eikä rahat.

 

Ornamentilla koristellut maljan korkeus 

on noin 11 cm ja halkaisija noin 18,5 cm.


Harrastuksen alkuvaiheessa ei esinetietouskaan yleensä ole kovin laajaa ja jos myyjäkään ei tunne esinettä, niin kokoelmaan kertyy esineitä, joiden alkuperästä ei ole tietoa. Silloin voi myös maksaa esineistä liikaa, kun ei tunne ko. ajankohdan käypää hintatasoa. Viisaampaa olisikin aloittaa lasiharrastus tietojen kartuttamisella ennen kuin alkaa kartuttaa omaa kokoelmaa.

 

Maljakon korkeus on noin 17,5 cm

ja halkaisija noin 10,5 cm.



Siinä vaiheessa, kun oma keräilykohde on selvillä, alkaa keräilijällä ostamisen lisäksi myymisen aika. Silloin pitää luopua osasta alkuvaiheen hankinnoista, jotta saisi vapautettua tilaa ja varoja varsinaisille kokoelmaesineille. Joihinkin alkuvaiheen ”yllykeostoksiin” on kuitenkin ehkä ehtinyt kiintyä ja ne saavat jäädä, vaikka eivät varsinaiseen kokoelmaan kuulukaan. Joku esine voi miellyttää silmää tai sopia sisustukseen, vaikka eivät mitään arvoesineitä olisikaan. Aika monelta keräilijältä löytyy kaapin takaosaan kätkettynä joku esine, jossa on väärennetty signeeraus, jota ei noviisina osannut epäillä tai joka muuten ei ole ihan sitä mitä myyjä sanoi.

Maljan lasimassa ei ole täysin väritöntä, vaan hieman

lilan värinen eli massassa on liikaa mangaania.


 

4 kommenttia:

  1. Muistin syövereissä on että malja olisi Nuutajärvi 20-luku. Maljakkoa en tunne. Nuutajärveltä on kuvallinen luettelo 1926 ? Jos muistan oikein.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, yritän löytää tuon Nuutajärven luettelon.

    VastaaPoista
  3. Suurkiitos Olli Ahtolalle art deco -lasimaljaa koskevasta vinkistä! Itse löysin täsmälleen samanlaisen, mutta sinisen 1990-luvulla, jolloin art deco -henkeen taidokkaasti kaiverretut kotimaiset lasimaljakot iskivät suoraan sydämeen. Harvoinpa niitä on enää ehjinä tarjolla ja juuri siksi arvostan jokaista löytämääni yli kaiken.
    Hyvän ja turvallisen joulun toivotukset Blogin ystäville!

    VastaaPoista
  4. Minulla on kyllä se Nuutajärven 20-luvun puhalletun lasin kuvallinen hinnasto, mutta koronan varomisen vuoksi en nyt pääse hakemaan.

    VastaaPoista