torstai 17. syyskuuta 2020

Riihimäen Lasin ilves Tehtaankadun liikenneympyrään

 

Riihimäen Lasin vanha tunnuseläin ilves lehmäksi muuntuneena. 
Kuva on otettu alkuvuodesta 2017.

Riihimäen lasitehtaan tunnuksena tuttu ilves palaa riihimäkeläisten nähtäväksi kunnostettuna ja valaistuna. Ilves asennetaan Tehtaankadun liikenneympyrään lauantaina 19. syyskuuta varhain aamulla, mikä aiheuttaa liikennehäiriöitä.

Käpäläänsä nostava ilves seisoo kiertoliittymässä kiven päällä niin, että se katsoo kohti Suomen lasimuseota. Ilveksen valaistus kytketään päälle seuraavalla viikolla.

”Ilves on korjattu ja valaistu sillä ajatuksella, että se olisi mahdollisimman alkuperäisen näköinen. Tunnus maalattiin siniseksi ja sen vanha neonputkivalo korvattiin led-valoilla. Kiertoliittymässä ilveksen toinen puoli kohdevalaistaan”, vs. kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman kertoo.

Lasinkeräilijän Blogissa vastaavaa toimenpidettä ehdotettiin jo kolme ja puoli vuotta sitten:

http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2017/02/riihimaen-lasin-kiinteisto-myyty.html

Ilveksen historia Riihimäellä on pitkä ja kirjava. Alun perin ilves seisoi Riihimäen Lasi Oy:n pääkonttorin katolla, lasiteollisuuden tunnuksena. Katolta ilves päätyi pihamaalle ja lopulta varastoon, jonne se unohdettiin vuosiksi. Ränsistynyt ilves heräsi uuteen loistoon, kun yksityishenkilö kunnosti sen 2000-luvulla. Vuonna 2007 kunnostettu ilves esiintyi Riihimäen joulukadulla traktorin lavan kyydissä.

Myöhemmin ilves siirtyi Hämeen ammattikorkeakoulun omistukseen lasitehtaan alueen kehittämishankkeen yhteydessä. Sen väri vaihtui lehmän kuviointia muistuttavaksi mustavalkoiseksi, kun graffititaiteilija Jaakko Autere maalasi ilveksen vuonna 2014 osana vanhan lasitehtaan Illuusio-kesätapahtumia ja ilves laidunsi lasitehtaan alueella yhdessä kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkän lehmien kanssa.

Nyt Hämeen ammattikorkeakoulu on luovuttanut ilveksen vastikkeetta Riihimäen kaupungin omistukseen.

Ilveksen sijoittamisesta Tehtaankadun kiertoliittymään päätettiin Riihimäen taidetyöryhmässä, jonka mukaan ilveksellä on Riihimäen teollisuushistoriaan liittyvää tunnearvoa ja se muistuttaa Riihimäen lasikaupunkimaineesta. Ilves symboloi myös Hämettä ja se on tunnuksena Kanta-Hämeen maakuntalipussa sekä vaakunassa.

Lasin ilvestunnuksen on suunnitellut arkkitehti Oiva Kallio ja lasitehtaan katolla seisseen ilveksen on tehnyt taiteilija, hitsauksen opettaja Keijo Salohovi, joka työskenteli Riihimäen Lasissa. Tunnus on noin 3,5 metriä korkea.

Riihimäen Lasi Oy:n tunnus, käpäläänsä nostava ilves, on tuttu myös lukemattomien lasitölkkien kuviona.

Lähde: https://www.riihimaki.fi/riihimaen-lasin-ilves-asettuu-tehtaankadun-liikenneympyraan/?fbclid=IwAR0HXSzeE5BOtM9FX1MTdKpYn5Mkr6v4zYblf8mE6v-n_F8MQv78H2ZULv0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti