keskiviikko 16. syyskuuta 2020

Kauklahden maalattu lautanen

 

Kauklahden valko-opaalinen koristelautanen, 

jonka halkaisija on 237 mm.


Lasiesineitä on koristeltu maalaamalla kaikilla kotimaisilla lasitehtailla, vaikka tunnetuimpia ovat Kauklahden ja Kumelan esineet. Alkuperäinen syyhän oli peittää maalaamalla lasin epätasainen laatu. Kun lasituotannon laatu parani, eikä maalausta tarvittu virheiden peittämiseen, niin maalaamalla saatiin lasiesineitä koristeltua ostajien kiinnostuksen kohottamiseksi. Maalaaminen oli kuitenkin halvempi tapa kuin kaiverruskuvioilla koristelu.

Lasitehtailla maalausta tekivät enimmäkseen naiset, Kauklahdessa nimekkäimpiä olivat Kyllikki Salmenhaara, Helinä Pitkänen, Kirsti Nuolivaara (taiteilijanimeltään Lanski) ja Lyyli Molander-Aho. Osa Kauklahden maalatuista esineistä on signeerattu, mutta eivät läheskään kaikki. Joissakin signeeraus löytyy kuvan seasta; esim. pienet nimikirjaimet KS tai HP. Maljakoissa signeeraus on usein maalattu pohjaan.

Oheinen lautanen on Kauklahden valko-opaalia lasia, joka ei näyttäisi miltään ilman tätä koristemaalausta. Tästä esineestä ei löydy signeerausta, ehkä sen on maalannut joku ”rivityöntekijä” ja kuvion on voinut suunnitellut Salmenhaara tai Pitkänen, joiden tyyliä se edustaa.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti