lauantai 23. maaliskuuta 2019

Kumela-luento veti väkeä lasimuseolle

Suomen lasimuseon luentosali täyttyi kahteen 
kertaan torstaina Kumela-luennon kuulijoista.


Kumelan tehdasalue.

Kumela-luennon suosio yllätti järjestäjät viime torstaina Riihimäellä. Suomen lasimuseon luentosalin istumapaikat täyttyivät jo 15 minuuttia ennen alkamisaikaa, vaikka tilaan tuotiin lisätuoleja niin paljon kuin sinne mahtui. Satu-Lotta Peltola lyhensi esitystään ja luento järjestettiin kahteen kertaa täydelle salille. Kuulijoita oli yhteensä noin parisataa.
 
Luentosali täyttyi ääriään myöten.Kiinnostus Kumelan lasitehtaan tuotantoa kohtaan on noussut, kun tehtaan esineistöä on aikaisemmin pidetty vähempiarvoisena kuin isompien kilpailijoiden eli Riihimäen Lasin, Karhulan, Iittalan ja Nuutajärven tuotteita. Poikkeuksiakin on ollut, esim. kaiverretun lasin keräilijöiden keskuudessa Kumelaa on arvostettu aikaisemminkin. Kasvanut kiinnostus on näkynyt lehtijuttuina ja sosiaalisen median palstoilla. Suomen lasimuseon ystävien järjestämän tilaisuuden suosio on yksi todiste lisää.

Siniset kynttilänjalat on Sirkku Kumela-Lehtonen 
suunnitellut omiin häihinsä. Stockmannin 
tilauksesta tehtiin erikokoisia värittömiä versioita 
tuosta sinisestä alkuperäismallista.

Näiden värit on suunnitellut Jukka Kumela, joka 
valmistui kemian diplomi-insinööriksi. Esineet 
ovat kolmikerroslasia eli värillisen lasin 
kummallakin puolella on kerros väritöntä lasia.

Luennon pitänyt SLMY:n hallituksen jäsen Satu-Lotta Peltola kertoi tv-toimittajan kokemuksellaan sukunsa lasitehtaan tarinan mukaansa tempaavalla tavalla kuvien kautta. Yleisö näki kuvia Kumelan sukuyhtiön vuosien varrelta, mukana oli sellaisiakin, joita ei aikaisemmin ole nähty julkisuudessa.
 
Sirkku Kumela-Lehtonen tervehtii yleisöä 
poistuessaan ensimmäisen luennon jälkeen.

Oikealla yhtiön toimitusjohtajaksi vuonna 
1973 nimitetty Pekka Kumela.


Yleisötilaisuuden päätteeksi Suomen lasimuseon johtaja Hanna Mamia-Walther kertoi museon tulevasta lähiajan toiminnasta ja uuden museolain mahdollisesti aiheuttamista muutoksista.

Suomen lasimuseon johtaja 
Hanna Mamia-Walther.

Yleisötilaisuuden jälkeen pidettiin Suomen lasimuseon ystävät ry:n vuosikokous lasimuseon ravintola Kehrässä. Roger Peltonen luopui puheenjohtajan tehtävästä, jota hän oli hoitanut neljä vuotta. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Kari-Otso Nevaluoma. Hallituksen erovuoroisista jäsenistä valittiin jatkamaan Teemu Anttila, Timo I. Laakso ja Jyrki Winter. Uutena hallituksen jäsenenä aloittaa Satu Koskinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti