keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Kalalla ratsastava prinsessa


 
Gunilla Jungin Kalalla ratsastava prinsessa on 
piparkakkureunainen malja. Tässä versiot 
värittömästä ja savunharmaasta lasista.
Maljan korkeus on 14 cm ja halkaisija 15 cm.


Vallalla on sellainen käsitys, että suomalainen muotoilu kansainvälistyi 1950-luvulla, mutta jo 1930-luvulla suomalaisia taideteollisuustuotteita palkittiin kansainvälisesti. Maailmannäyttelyt toimivat tärkeänä foorumina kansainvälistymisessä. 

Kaivertaja ei ole signeerannut esinettä nimellään, 
joten ei ole tiedossa kuka on tämän taidokkaan 
kuparilaikkahionnan tehnyt.


Pariisin maailmannäyttelyyn 1937 Karhulan lasitehdas lähetti upean valikoiman esineitä. Naismuotoilijat olivat hyvin edustettuina Gunilla Jungin ja Gunnel Nymanin esineillä. Alvar ja Aino Aallon suunnittelemalla Suomen näyttelyosastolla Karhulaa edustivat Aallon itsensä lisäksi Yrjö Rosola, Richard Jungell ja Göran Hongell. Karhulan osasto sai Grand prix –palkinnon.


Gunilla Jungilta oli esillä neljä jalallista maljakkoa tai maljaa. Yksi niistä oli tämä Kalalla ratsastava prinsessa –niminen malja.

Käsityönä tehdyillä esineillä on melko iso ero lasin 
paksuudessa, vaikka samasta esineestä on kyse.


Ensi lauantaina järjestetään Merikeskus Vellamossa Kotkassa tapahtuma, jossa Kaisa Koivisto pitää esitelmän Karhulan ja Riihimäen lasitehtaiden keskinäisestä kilpailusta. Tapahtumassa on myös pienimuotoinen vanhojen lasi- ja keramiikkaesineiden myyntialue. Sitähän ei tiedä löytyykö sieltä jotain samantapaista kuin nämä Gunilla Jungin muotoilemat esineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti