maanantai 10. syyskuuta 2018

Johannes Rantasalo - Live in Museum


Johannes Rantasalo: Pedro,
sarjasta espanjalaiset muurahaiset.

Suomen lasimuseossa Riihimäellä on avautunut tänä vuonna 50 vuotta täyttävän Johannes Rantasalon näyttely Live in Museum, joka juhlistaa samalla hänen 25-vuotiasta uraansa lasin parissa. Esillä on suurimmaksi osaksi uusia töitä, mutta myös joitain poimintoja vuosien varrelta. Rantasalon töiden materiaaleina ovat metalli ja lasi. Töiden aiheet kumpuavat ympäröivästä maailmasta. Myös taiteilijan sisäinen maailma on läsnä. Näyttelyn uusimmat teokset ovat valmistuneet elokuussa.

Lasitaitelija ja lasinpuhaltaja
Johannes Rantasalo.

Aluksi Johannes Rantasalosta piti tulla metalliartenomi, mutta opinnot Lounais-Suomen Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa jäivät lopputyötä vaille kesken, kun hän siirtyi opiskelemaan Wetterhoffin lasikouluun vuonna 1993. Ennen lasin pariin siirtymistään Rantasalo työskenteli harjoittelijana kuvanveistäjä Simo Heleniuksen studiolla 1991. Heleniuksen materiaaleina on ollut metalli, betoni ja puu.
 

Etualalla oleva tuhkakuppi on näyttelyn vanhin esine.
 
Koulun jälkeen Rantasalo työskenteli lasinpuhaltajana Art Glass Team Oy:ssä 1995 – 1997, jonka jälkeen seurasi työjakso Norjassa Hadelandin lasitehtaalla. Vuodesta 1999 alkaen hänellä on ollut yhteisyritys Alma Jantusen kanssa eli Lasisirkus, joka toimii Nuutajärven lasikylässä.

Rantasalo on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin vuodesta 2002 alkaen ja samana vuonna hänellä oli myös ensimmäinen yksityisnäyttely. Suomen lasimuseossa hänellä oli Sula hulluus –näyttely vuonna 2008.

Johannes Rantasalo: Ernesto.
 
Aluksi Rantasalo teki esineitä perinteisesti lasista puhaltamalla, ”koska se oli vaan niin hauskaa metallin työstämisen jälkeen”, mutta sitten mukaan tuli lasin ja metallin yhdistäminen. ”Lasin rajat tulivat vastaan ja metallin kanssa yhdisteleminen antaa paljon enemmän mahdollisuuksia”, Johannes kertoi näyttelyn avajaisesittelyssä. ”Kun haluaa tehdä jonkin todella kookkaan teoksen, niin lasi on siihen liian haurasta.”

Johannes Rantasalo: Hornmachine.
Kuvaa katsoessa voi melkein kuulla
balkanilaisten romanien torvimusiikin
soivan, ainakin teosta ideoidessa
se on soinut ateljeessa.

Huumori on läsnä vahvasti Rantasalon teoksissa ja hän kertoo olevansa kiinnostunut suurrealismista. Metalliosia teoksiinsa Johannes on kerännyt mm. romulavoilta ja erilaiset metalliromuesineet saavat mielikuvituksen liikkeelle. Myös kaikenlainen musiikki toimii innoittajana. Usein hän kirjoittaa esineilleen nimen lisäksi lyhyen tarinan tai luonnehdinnan. Esimerkiksi Ankka-sarjan teokselle Hyppy hän on antanut taustarepliikiksi: "Kesä -62 Miamissa oli tosi kuuma. Vietimme sen kokonaan Georgen uima-altaassa". Rantasalon Ankat edustavat ”Ankkalinnan pimeämpää puolta”.

Johannes Rantasalo: Hyppy.
 
Johannes Rantasalo: Free Style.

Johannes Rantasalo: Twist and shout.
 
Humoristiset esineet ovat saaneet
Rantasalon luonnehtimaan itseään
pilke silmäkulmassa viihdetaiteilijaksi.
 
Johannes Rantasalo: Starba.
 
Johannes Rantasalo: Jesus.
 
Taitavana lasipuhaltajana Rantasalo on toteuttanut myös toisten muotoilijoiden teoksia. Yhdessä Alma Jantusen kanssa he ovat työstäneet esimerkiksi Kerttu Nurmisen ja Ritva-Liisa Pohjalaisen teoksia.

Rantasalon tytär toimi innoituksen antajana taustalla
näkyvälle Bussipysäkki-teokselle, jossa kaikki hahmot
tuijottavat kännyköitään.

Johannes Rantasalo: Sivullinen.

Pedro ja muut sankarit jalustoillaan.

Johannes Rantasalo: Luigi.

Johannes Rantasalo: White Rabbit II.

Johannes Rantasalo: Carlos,
sarjasta espanjalaiset muurahaiset.


 
Johannes Rantasalon näyttely Live in Museum on
esillä Suomen lasimuseon suuressa salissa.
Etualalla teos nimeltä Tunteet.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti