lauantai 3. maaliskuuta 2018

Metsästäjän taskumatti


Metsästäjäpullon korkeus on 18 cm
ja leveys suurimmillaan 10 cm.
 
Taskumatin toisella puolella metsästäjä
ampuu jänistä, jota koira ajaa.
 
Oheisten kuvien lasinen taskumatti löytyi melko likaisena Tukholman antiikkimessuilta helmikuussa. Toisella puolella on muotista pullon kylkeen kopioitunut kuva metsästäjästä, joka ampuu koiran ajamaa jänistä. Toisella puolella on kuvattuna koira haukkumassa kahta metsäkanalintua, joista toinen on puussa ja toinen lentää. Pullon pohjassa on punttelinjälki.
Ilmeisesti pullo on valmistettu 1800-luvulla, mutta pystyykö joku ajoittamaan tarkemmin?

Pullon kylkiä koristaa rihlamuotista
tullut raidoitus.

Koira haukkuu puun juurella kahta
lintua, joista toinen on lennossa ja
toinen puun oksalla.

Ilmeisesti alkoholi liittyy metsästykseen, kun
metsästysaiheisia taskumatteja ja karahveja
on valmistettu hopeasta ja lasista runsaasti.


Todennäköisesti pullo on valmistettu Ruotsissa, koska ruotsalaissivustoilta löytyy samanmallisia taskumatteja myös toisilla koristekuvioinneilla. Noilta sivustoilta ei kuitenkaan löytynyt varmaa tietoa valmistaneesta tehtaasta. Yhdestä pullosta, jossa oli viistoreflaus, mainittiin valmistajaksi Örnberh & Anderssons aktiebolag, Göteborg. Valmistuspaikkatieto todettiin tekstissä kuitenkin epävarmaksi ja sanottiin sen voivan olla myös esim. Eda. Toisen samankaltaisen taskumattipullon kohdalla valmistustiedoksi annettiin Nittorps glasbruk 1870-luvulla.


Ruotsalaisella Precis en sån –nettisivustolla on kyselty melkein samanlaisesta “plunta-pullosta” tietoja. Siinä on toisella puolella samanlainen kuva jäniksen metsästäjästä, mutta toisella puolella onkin kuva kahdesta miehestä, joiden alla on teksti “Clas min vän”. Kysymys on esitetty vuonna 2008, eikä tähän mennessä ole tullut vastausta.
http://precisensan.com/antikforum/showthread.php?10409-Lommeflaskor/page5


1 kommentti:

  1. Voi hyvin olla myös joko tanskalainen tai norjalainen. Tällaisia litteäpohjaisia oli juuri kaikissa pohjoismaissa. Saksassa tavallisempi taitaa olla vyöllä roikkuva nahka- tai narupäällysteinen suippopohjainen.

    VastaaPoista