perjantai 2. maaliskuuta 2018

Evert Toivosen Punainen pilkku ?Voisiko tämä malja kuulua Evert Toivosen
muotoilemaan Tecknad röd prick –sarjaan?
 

Lievästi rihlattu maljaosa taittaa valoa upeasti.


Esineen korkeus on 93 mm, maljaosan halkaisija
180 mm ja jalkaosan pohjan halkaisija 67 mm.

 
Taiteilija Evert Toivonen osallistui Karhulan lasitehtaan suunnittelukilpailuun 1932 ja sai kolmannen palkinnon astialasistojen sarjassa ehdotuksellaan ”Tecknad röd prick”. Tässä sarjassa jokaiseen lasistoon piti kuulua kaksi karahvia ja 9 erikokoista lasia, joiden tilavuudet oli määritelty kilpailukutsussa. Sarjan voitti Yrjö Rosolan Vähän vino ja toisen palkinnon sai Veikko Leistén Cappelin-ehdotuksellaan.


Nämä Evert Toivosen lasit olivat esillä Merikeskus
Vellamossa kesällä 2009 osana upeaa Kymenlaakson
museon tuottamaa Lasin lumo –näyttelyä, joka esitteli
Karhulan lasitehtaan parhaita tuotteita.
 
Toivosen kilpailuesineet olivat rionruskeaa lasia (Karhulan satavuotisnäyttelyn kirjassa mainitaan kyllä väriksi rionkeltainen, onkohan siinä virhe, kun Karhulassa oli väri nimeltä havannankeltainen?), mutta sarjaa on valmistettu myös ainakin värittömästä lasista ja ehkä myös savunharmaana. Myös kaksivärisiä laseja on tehty. Mutta mihin viittaa ehdotuksen nimessä oleva punainen pilkku – tietääkö joku ?
 

Evert Toivosen muotoilemaa Tecknad röd prick
–sarjaa Suomen lasimuseon julkaisemassa
Sata vuotta Karhulan lasia –kirjassa.
 

Ilmeisesti on sama Evert Toivonen, jonka suunnittelema puuhuonekalusto myytiin tamperelaisen Annmari´s huutokauppatalon huutokaupassa 18.2. Evert Toivonen on myös taiteillut kuvia, joita on myyty postikortteina. Tietääkö joku enemmän tästä Evert Toivosesta ?

5 kommenttia:

 1. En oikein usko kuuluvan Evert Toivosen "Punainen Pilkku" sarjaan. Kyllä tätä sääri/jalka mallia löytyy muualtakin. Vaikka Punainen Pilkku sarjan esineet ovat tosi harvinaisia, ne on kyllä tarkkaan dokumentoitu. Olisihan se löytö, jos osoittautuu että tämäkin siihen kuuluu, tai olisi edes Evertin suunnittelema.

  VastaaPoista
 2. Olen nähnyt vain kirkkaita (valkkarikoossa vihreä malja) tai Rion ruskeita. Missään ei ole ollut reflauksia. Tämä sääri/jalka malli löytyy jo 1500- luvun Venetsiasta aivan yleisenä. Oiskohan Evert halunnut näistä juuri Rion ruskeita?

  VastaaPoista
 3. E.Toivosen astiaston väristä. Strengell (1933) kommentoi palkintoastiastoa liki tuoreeltaan: valkoista ja Rio- (kullanruskeata) lasia. Karhulan 100-vuotisjulkaisussa Nyholm mainitsee tekstiosuudessa, että Toivosen astiasto on rionkeltaista, mutta kuvatekstissä, että se on oranssinruskeaa lasia. Olli Ahtola mainisee kommentissaan väriksi Rion ruskean. Herler'in (2017) mukaan Rio on oranssia, jota kutsuttiin harhaanjohtavasti myös ruskeaksi. Olisi tosiaan hyvä saada selvyyttä siihen, onko Karhulan 1930-luvun Rio-väri kullanruskeaa, rionkeltaista, oranssinruskeaa, ruskeaa vai oranssia.

  VastaaPoista
 4. Minulla on vain yksi Rio värinen Evert lasi. Se on kyllä aivan samanvärinen kuin samanaikaiset Aalto, Putron Olli ja Johansson-Pape prässätyt lasit. Minun silmissäni se on kyllä ruskea, ehkä hiukan keltaiseen vivahtava. (Jostain syystä lasitehtaat (jotkut) kutsuivat jopa apteekkiruskeaa punaiseksi.)

  VastaaPoista
 5. Minulla on sama laakea, reflattu malja, mutta sen väri on tumma lila.
  Esine on Karhula Osakeyhtiön taidelasikuvastossa, johon ei ole merkitty vuosilukua, mutta on 1930-luvulta. Maljan tuotenumero on 9559. Väreiksi on ko. sivulle käsin kirjoitettu savu, rio, vihreä. Muita kuvastossa mainittuja värejä ovat ruskea, azur ja valkoinen. Samassa kuvastossa on Evert Toivosen (nimi ja vuosiluku 1933 merkitty, mutta myöhemmin) seitsemän esineen sarja, joilla kaikilla on yksi yhteinen tuotenumero 9459. Tälle sivulle ei ole kirjoitettu mitään väritietoja.

  VastaaPoista