tiistai 26. joulukuuta 2017

Talvisodan joulumuisto


Summan risti Kalvolan hautausmaalla.
 
Nykyisin Hämeenlinnaan kuuluvan Kalvolan hautausmaalla on kaksi muistomerkkiä, jotka ovat Tapio Wirkkalan suunnittelemia. Tapio Wirkkalan isä Ilmari Wirkkala oli hautausmaa-arkkitehti ja äiti harrasti puunveistoa. Tapio opiskeli Taideteollisuuskeskuskoulun koristeveistolinjalla 1933 – 1936. Kalvolassa sijaitsevan Iittalan lasitehtaan taitelijana Wirkkala aloitti 1946. Tällä taustalla on ollut hyvin luontevaa, että 1950-luvulla on käytetty juuri häntä näiden muistomerkkien suunnittelijana.

Alkuperäinen Wirkkalan suunnittelema teakpuinen
kotelo on korvattu kuparisella kotelolla, joka kestää
ulkona paremmin sääolosuhteita.
 
Summan taistelujen muistoristi

Talvisodassa sijoitettiin samalta paikkakunnalta kotoisin olevia miehiä samaan joukko-osastoon. Niinpä yhden taistelun seurauksena saattoi kaatua monta miestä samasta pitäjästä tai jopa samasta veljessarjasta. Juuri ennen joulua 1939 osui neuvostoliittolaisen tykistön tuli Summan alueella sijainneeseen JR 15:n 5. komppanian III joukkueen korsuun. Joukkueen 21 miehestä vain kaksi pelastui. Kiivaiden taisteluiden takia ei ollut mahdollista kaivaa vainajia korsusta, vaan he jäivät sinne suomalaisten peräännyttyä. Sitä ennen kuitenkin korsun raunioille asetettiin sotamies Kalle Laineen tekemä puuristi. Jatkosodan aikana 1942 vainajat siirrettiin kotiseudulle ja korsun katolla ollut risti seurasi mukana. Tämä puuristi sijoitettiin Kalvolan siunauskappelin seinään oven luo ensin teakpuiseen Tapio Wirkkalan suunnittelemaan koteloon, joka myöhemmin korvattiin kuparisella kotelolla. Paljastustilaisuus oli 17.5.1953. Risti siirrettiin 1998 sankarihauta-alueelle. Summan korsun katollakin on nykypäiväinen muistoristi.
Lähde: www.sotamuistomerkit.fi/sivu.php?id=200


Korsun sijaintipaikalta silloisen Summan alueelta on julkaistu kuvia netissä:
http://willimiehenjaljilla.blogspot.fi/2017/08/summa-kalvolan-miesten-korsuhauta.html


Tapio Wirkkalan suunnittelema muistomerkki
Kalvolan sankarihauta-alueella.

Sankarimuistomerkki
 
Kalvolan hautausmaan sankarihauta-alueen kruununa on Tapio Wirkkalan suunnittelema patsas. Pronssinen veistos on varhaisimpia abstrakteja julkisia veistoksia Suomessa. Veistoksen kuuluu pronssisen osan lisäksi kalvolalainen graniittipaasi. Kalvolan punaharmaata graniittia on käytetty mm. eduskuntatalon julkisivumateriaalina. Paasi on asetettu kuuden graniittipölkyn päälle. Pölkyt kuvastavat kuutta sotavuotta. Muistomerkin vieressä on nimitaulu, jossa on sankarivainajien nimet. 24. toukokuuta 1959 paljastettua patsasta on kutsuttu nimellä Elämän laiva.
Lähde: www.patsaanmetsastaja.blogspot.fi/2017/08/kalvolan-kirkolla-ja-kalmistossa.html


Wirkkalan veistos on abstrakti, mutta jotkut näkevät
pronssisen osan kuvastavan purjetta, mutta voi siinä
nähdä vaikka kalan pyrstön. Graniittipaadessa on
uhrikuoppia ilmeisesti sankarivainajien lukumäärän
mukaisesti. Kalvolan kirkon luota on löydetty pronssi-
kautinen uhrikivi ja alueella on ollut asutusta jo
rautakaudella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti